ЖЕНСКО ДРУЖЕСТВО „ДЖЕМИНА“ – СЕЛО АНТОН Спази традицията на Еньовден

  • 0
  • 83 преглеждания

На 24 юни – Еньовден, честван като празник на фармацевтите и лечителите у нас, представители на Женско дружество „Джемина“ в Община Антон, със съдействието на читалище „Христо Ботев“, спазиха традицията по роса в ранните часове на деня да берат билки в околностите на параклиса „Св. Георги“.

Малко след 7 часа сутринта, облечени в бели роби с красиви български везби, дамите се събраха на поляната под храма, като някои от тях вече носеха свежи планински цветя и лековити растения, набрани край пътя. Естествено, предимство при събирането им имаше жълтото Еньовче, казаха те, тъй като бялото още не беше разцъфнало.

Традицията в село Антон се спазва близо двадесет години, разказа Радка Кръстева, която е председател на дружество „Джемина“. Преди се включвали много дами, а и немалко мъже, но сега групата е съставена само от най-ревностните почитателки на празника на лятното Слънцестоене. „Преди малко гледах към Слънцето и се убедих, че на този ден то е много силно и ярко, затова и билките имат много лековита сила. Не случайно знахари и лечители са ги събирали в миналото на този ден! Ще минем боси по росата за да сме здрави и затова тези роби обличаме всеки път“, каза г-жа Кръстева.

Спазвайки обичая, антончанки излизат и берат билки, от които свиват венец, който потопяват в изворна вода, а после преминават под него за здраве и с надежда предизвикателствата на пандемията да отшумят скоро. Марина Стефанова от читалище „Христо Ботев“ допълни, че в предишни години са излизали и девойки от селото. През настоящата, обаче, не се отзовали на поканата на организаторите, вероятно имат по-належащи задачи, извини ги тя.

След като напълниха ръцете си букети от различни билки, участничките в ритуала свиха няколко венеца от тях. С един украсиха параклиса „Свети Георги“, с други два обвиха чешмата до него. По-късно сутринта на Еньовден те изненадаха кмета на общината Андрей Симов, който също премина под цветния венец. С ароматните сплетени билки бе покрита и чешмата в центъра на селото, чийто води идват от дълбините на антонската Стара планина.

ФУТБОЛЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРЕЦ 2016“  Спечели първата купа на турнира в памет на Асен Сгуровски
Prev Post ФУТБОЛЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРЕЦ 2016“ Спечели първата купа на турнира в памет на Асен Сгуровски
ДА БЪДЕШ НОВАТОР! „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС“  С участие в събитието TEDxVitosha: To Be Or Not To Be
Next Post ДА БЪДЕШ НОВАТОР! „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС“ С участие в събитието TEDxVitosha: To Be Or Not To Be
Related Posts

Leave a Comment: