ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА СЕЛО БЕНКОВСКИ Честваха патрона на два храма

  • 0
  • 120 преглеждания

Своята почит към Свети Дух показаха жители и гости на мирковското село Бенковски. Те дойдоха на специално организираната от кметството среща при двата параклиса, които честваха своя патронен ден на 21 юни.  Храмовете бяха отворили врати за хората, дошли да запалят по свещичка и да се помолят за себе си и за своите близки за здраве.

Поздравителен адрес от инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на „Елаците-Мед” АД до кмета на Община Мирково, до жителите на с. Бенковски беше прочетен от кметския наместник Светлана Георгиева. В него инж. Драганов отправя пожелания към мирковчани и бенковчани за продължаване и утвърждаване на изконните традиции в нашия живот. Той призовава с вяра, енергия и постоянство заедно да отстояваме и разпространяваме  българските добродетели и духовни ценности.

За доброто настроение на празнуващите беше осигурено живо изпълнение на духова музика от района на селото. За всички беше осигурена по паничка от жертвения курбан, приготвен в чест на празника от майстори на вкусните гозби от рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците-Мед“. Обредната гозба беше осветена от отец Никола Славчев.

Новият храм „Св. Дух“ е съграден пред 2010 година от дарителите „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, а старият е възстановен и с подновена зография от двете компании. Празникът продължи с веселие и народни хора.

Ура, ваканция!
Prev Post Ура, ваканция!
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ СТЕФАН ЯНЕВ  Посети най-малката община в страната – Чавдар
Next Post МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ СТЕФАН ЯНЕВ Посети най-малката община в страната – Чавдар
Related Posts

Leave a Comment: