ДИЛЯНА МИНКИНА

  • 0
  • 49 преглеждания

С требъл на състезанията по лека атлетика за девойки – старша възраст.

Изключителен успех, непознат за българската лека атлетика през последните десетилетия, записа на отминалото наскоро национално първенство за Царицата на спортовете за юноши и девойки – старша възраст. Състезанията са проведоха на базата на националната спортна академия в гр. София на 24 и 25 юни и на тях най-добрата пирдопска атлетка Диляна Минкина завоюва три златни медала, съобщи нейният треньор Ваньо Масларски.

Над 500 атлети от клубове от цялата страна са стартирали в отделните дисциплини, а надпреварата е била последното състезание за другите възрастови групи за покриване на нормативи и спечелване на квоти за националните отбори.

Спортен клуб “Средногорски атлет” – Пирдоп е заявил за участие Диляна Минкина в три дисциплини -  800 м., 1500 м. и 3000 м. гладко бягане. Състезателката е покрила нормативите за националните отбори още на 25 май и на 11 – 12 юни. Затова атлетката е трябвало да направи контролни пробягвания на първите две дистанции. За последната – на 3000 м., участието й е било важно, тъй като на официално състезание в тази дисциплина тя не е бягала от месец февруари т. г., уточни г-н Масларски.

В първия състезателен ден – 24 юни, е бил стартът на 1500 м. По думите на треньора на атлетката, останалите й съпернички на пистата, още отначалото са започнали надпревара за второто и третото място и нито една от тях не се е опитвала да се противопостави на пирдопската състезателка. И тя в спокойно и ненатоварващо темпо финиширала с преднина от около 100 м. пред другите.

На следващия ден – 25 юни, четвъртък, в 11:20 часа е бил стартът за атлетката в дисциплината 800 м. гладко бягане. В стартовите листове на първенството за нея са били записани всички шампионки на дистанцията за миналата година. Стартът за Диляна Минкина е бил дебют за нея в състезания от националния шампионат в групата на девойките – старша възраст.

Първите около 400 м. са били “бавнички” за всички момичета, сподели треньорът, който заяви, че това е застрашавало по резултати медалите да се разпределят между състезателки от предната, по-слаба серия. След пробягването на тази дистанция, Диляна решила, че “е време” за атака и повела колоната. Атлетка от гр. Самоков се опитала да се “залепи” за нея, дори се впуснала в атака, но точно от старта за 100-те метра, пирдопчанката започнала своя спринт и за втори път завоювала златния медал на първенството.

Около 40 минути след като завоювала своя втори златен медал, Диляна Минкина трябвало да преодолее и третото предизвикателство в това състезание – да стартира на 3000 м. гладко бягане. Стартът бил даден в 12:25 ч. и още след първата обиколка на пистата между пирдопската лекоатлетка и следващата я състезателка се “отворила” дупка от около 60 м. Тази разлика се запазвала при всеки опит на втората девойка за атака. Диляна Минкина увеличавала скоростта при всеки опит да съперничката й да я застигне. Последната обиколка била на бързото бягане, като разликата между представителката на пирдопския клуб и другото момиче достигнала до около 170 м. С финала на тази дисциплина и спечелването на третия си златен медал на националното първенство, само за два дни Диляна Минкина е пробягала в рамките на два дни в състезателно темпо 5300 м. Тя единствената родна състезателка, която е с покрити квоти за националните отбори при девойките – старша възраст, в три дисциплини. Повече от 20 години няма атлетка в България, която да успее да спечели първите места и златните медали в три дисциплини и в границите на по-малко от едно денонощие. Първият старт на Диляна е бил около 16:20 часа в първия състезателен ден, уточни Ваньо Масларски.

“Може да се каже, че всичко е наред. – заяви треньорът. – Но за да бъде така, главният фактор е “Аурубис Българи” и изпълнителният директор на компанията Тим Курт. С помощта на фирмата успехите на нашите състезатели са видими. Ние здраво “стоим” на завоюваните позиции, защото до Диляна Минкина се нареждат с доброто си представяне Стефани Стоянова, Елица Тодорова и Николай Радунчев”.

На Диляна Минкина в следващите дни и месеци предстоят още важни състезания. На 4 и 5 юли е Балканското първенство за девойки старша възраст, на което тя има право да участва в дисциплините 800 м., 1000 м. и 1500 м. Стартовете ще са в румънския град Питещи. На 1 и 2 август, отново в Република Румъния, но в гр. Бущени, ще бъде Балканското първенство за мъже и жени. На 19 октомври в гр. Бетис и койт, Уелс (Великобритания), е Световното първенство по планинско бягане, за което тя също има покрит норматив. Пожелаваме успех на най-добрата ни атлетка. 

Prev Post За Нас
АТЛЕТИ НА ЗЛАТИЦА
Next Post АТЛЕТИ НА ЗЛАТИЦА
Related Posts

Leave a Comment: