ЕКСПЕРТИ ОТ МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА Посетиха Пирдоп и Еленската базилика

  • 0
  • 126 преглеждания

Във връзка с писмо на кмета Ангел Геров до Министерство на културата за предприемане на спасителни консервационни и реставрационни работи по най-известния археологически обект и символ на града – Еленската базилика, на 21 март на посещение в община Пирдоп бяха експерти от институцията, за да се запознаят на място с тежкото състояние на руината и дали тревожното известие за това отговаря на действителното състояние на паметника.

Архитект Иван Генов и Александър Трайков – специалист в Главна дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство” проведоха разговор с г-н Геров за стъпките, които трябва да се предприемат за спиране на разрушаването на емблематичната за района раннохристиянска църква. Малко по-късно те посетиха и самия археологически обект, където останаха впечатлени от руините, но и сериозно притеснени от нанесените повреди върху тях от времето и атмосферните влияния.

Само през последната година, в резултат на обледяванията и ниските температури, значително са се увеличили обрушванията по крепостната стена във всичките й части. Засегнати са и извисяващите се на над 8 метра елементи на храма, а някои от полупиластрите в северната стена на църквата вече не съществуват.

Археологически разкопки на обекта не са извършвани от времето на проучването му през 1923 г. от проф. Петър Мутафчиев. Затова специалистите препоръчаха да се направят предварителни геофизически изследвания на обекта и сондажи на откритите аномалии, за да се установи какво се крие в културните пластове под храма и прилежащата му територия. Обърнато бе внимание и на укрепванията на сводовете на голямата абсида, които са вече компрометирани и трябва да се подменят или заздравят.

За изпълнението на тези проучвателни дейности вече са проведени разговори с археолози и се очаква през юли или юни на настоящата година те да бъдат извършени. В ход е процедурата за промяна на статута на обекта, каквото решение през миналата година взе ОбС – Пирдоп. Арх. Генов и г-н Трайков заявиха, че ще изготвят становището си за състоянието на Еленската базилика и належащите спешни консервационни работи в кратки срокове, за да може общината да кандидатства пред Министерство на културата за финансирането им, срокът за което за настоящата година изтича в началото на месец април.

ПАМЕЛА МАРИНОВА И СТАНИСЛАВ ШУТИЛОВ ОТ ЧЕЛОПЕЧ
Prev Post ПАМЕЛА МАРИНОВА И СТАНИСЛАВ ШУТИЛОВ ОТ ЧЕЛОПЕЧ
ЛЕКОАТЛЕТКАТА ДИЛЯНА МИНКИНА  Първа при жените в състезание от веригата “5кмрън”
Next Post ЛЕКОАТЛЕТКАТА ДИЛЯНА МИНКИНА Първа при жените в състезание от веригата “5кмрън”
Related Posts

Leave a Comment: