ФОНДЪТ ЗА ПОДКРЕПА НА МИКРО, МАЛЪК И СРЕДЕН БИЗНЕС В ОБЩИНИТЕ ЧЕЛОПЕЧ, ЧАВДАР И ЗЛАТИЦА Връчи онлай плакети на осем посланици на успеха

  • 0
  • 135 преглеждания

На 2 февруари се проведе официалното годишно събитие на Сдружение „Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в обините Челопеч, Чавдар и Златица“, на което бяха обявени бенефициентите, получили финансиране през 2021 г. По време на онлайн церемонията, макар и от разстояние, символично бяха връчени плакети на предприемачите, посланици на успеха.

На събитието присъстваха част от учредителите на Фонда – Община Чавдар, представлявана от кмета Григор Даулов, проф. д-р инж. Илия Гърков, изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, Красен Кискинов – председател на Фонда и членовете на Управителния съвет, представители на „Смарт А Груп“ ЕООД – консултант по техническата помощ, на „Райфайзенбанк България“ ЕАД и на фирмите, получили финансиране, медии от Средногорието и столицата. На линия с организаторите бяха Елена Стоилова, Мария Ранчева, Милко Йорданов, Джанан Юсеин-Салиф, председателят на ОбС – Чавдар Мария Томева, Симона Бабурова и други, общо 29 участващи в церемонията.

Анка Шопова, ръководител „Връзки с обществеността“ на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, приветства участниците, а проф. д-р инж. Илия Гърков поздрави включилите се в онлайн събитието. Той изрази увереността си, че занапред във времето ще има още много годишни и работни срещи, дейности и проекти, за да се реализират целите на Фонда – устойчиво развитие на трите общини и създаване на нови работни места, които да не са свързани с минния бизнес. „Това беше годината, в която нашата скрита цел да запалим духа на предприемачеството в региона се доказа, а показател за това са одобрените проекти“, заяви проф. Гърков.

Кметът на Община Чавдар Григор Даулов също поздрави участниците в годишната среща на Фонда. Той изрази задоволството си, че компания като „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ финансира предприемачество в региона, което е иновативно и първо такова начинание в България. Г-н Даулов подчерта, че трудовата заетост в Средногорието е свързана с трите големи предприятия и затова е положителна стъпката да се създава бизнес, който да е извън минния отрасъл и цветната металургия. Председателят на УС на Фонда Красен Кискинов, представи чрез мултимедийна презентация дейността му през 2021 г. Той разказа за приемните периоди и работните групи. И обяви имената на бенефициентите, които са получили финансиране през миналата година. На всички тях виртуално бяха връчени  сертификатите, което направиха проф. д-р инж. Илия Гърков и Анка Шопова.

Предприемачите, получили подкрепа за развитие на собствен бизнес, благодариха на представителите на Фонда за възможността да реализират проектите си. През 2021 г. са постъпили 11 проектни предложения, от които са одобрени за финансиране осем, на стойност 262 713.28 лв., като „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ е осигурил грант в размер 121 140.54 лв., банковите кредити са на същата стойност, а участието на кандидатите е 20 432.20 лв. Един от подкрепените проекти е в селското стопанство, два са в производството, а пет – в сферата на услугите. Откритите работни места са 9. Финансиране от Фонда са получили „Кузманови АРТ“ ЕООД за производство на рекламни материали и сувенири, „Приключенски залив“ ЕООД – за отдаване под наем на надуваеми детски съоръжения, „Пчелин Йорданов“ ЕООД – за демонстрационен проект с къщи за пчелна терапия, „РСтил 2019“ ЕООД – за разширяване на дейността на ателие за шивашки услуги, „ПАЙН ХИЛ“ ООД – за оборудване на къщи за гости в Комплекс „Боров хълм“, „ХОСТИНВЕСТ“ ЕООД – за изграждане на релакс зона към къща за гости „Villa Chavdar BBQ&Spa“, „ЕлФючър“ ЕООД, която предоставя електрически велосипеди под наем и „Диск 3“ ЕООД –за автоматизиране процесите за обработка на естествен камък.

Мария Ранчева от фирма „РСтил 2019“ заяви, че в ситуацията у нас и по света е изключително трудно стартирането на бизнес. Тя благодари на компанията и Фонда да се справят с предизвикателствата и да вървят заедно напред. Собственикът на пчелин Милко Йорданов, също сподели своите впечатления и опит. „Не вярвах, че ще успея да постигна всичко това. Имах тази идея, но Фондът ми даде един огромен старт. Надявам се, че ще успея да направя всичко, което искам.“, заяви той. Елена Стоилова от „ПАЙН ХИЛ“ също благодари на Фонда и пожела успех на останалите предприемачи.

Венета Атанасова от „Приключенски залив“ ЕООД разказа за дейността на тяхната фирма, която е насочена към най-малките. Тя благодари на „Смарт А Груп“ и на всички, които са им помогнали, за да реализират идеята си. Станислав Велев от фирма „ЕлФючър“ отправи благодарности към Сдружение „Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в общините Челопеч, Чавдар и Златица“. В последните минути на почти едночасовата годишна работна среща се включи Венета Кузманова, представител на „Кузманови АРТ“, която откровено сподели: „Имахме много проблеми и бяхме на път да се откажем, но благодарение на Вас и на това, че повярвахте в нас и проекта ни, ние продължихме и получихме финансиране.“.

Учредяването на Фонда стана началото на месец май 2015 г., когато между „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ и Община Крумовград е подписан Меморандум за разбирателство. В съответствие с договореностите учредителите обединяват усилията си и работят в дух на партньорство за осигуряване на трайни ползи за жителите на общината чрез сътрудничество в икономическото и социално развитие, развитието на малък и среден бизнес, здравеопазването и образованието. След успешното реализиране на проекта в Община Крумовград, и проявен интерес от страна на жителите за осигуряване на устойчивост и стабилност на местния бизнес, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД предприема действия за развитие на добрата практика чрез пилотен проект и в Средногорието.

Вече 18 години „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД инвестира в устойчивото развитие на региона, в които извършва производствената си дейност. С тази стъпка дружеството създава допълнителни условия за насърчаване развитието на микро, малък и среден бизнес като стимулира предприемачество, осигуряването на устойчива заетост и икономически растеж.

Пилотният проект в Средногорието стартира на 15 февруари 2021 г. Бюджетът на Фонда е 170 000 лв., осигурени от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“. Средствата постъпват по сметка на Сдружението, а работни групи към всяка от трите общини – Челопеч, Чавдар и Златица, одобрява проектите, които да бъдат финансирани. Партньори са „Смарт А Груп“ – технически консултант и „Райфайзенбанк България“. Банката осигурява кредитната част на проекта в размер на още 170 000 лв. Всеки желаещ да кандидатства за подкрепа от Фонда може да се възползва в равни части от грант и кредит. Като социално отговорна компания „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД гарантира пред банката отпускането на кредити.

ОБЩИНА ПИРДОП  Започна поредицата от срещи с граждани за домашно компостиране
Prev Post ОБЩИНА ПИРДОП Започна поредицата от срещи с граждани за домашно компостиране
Журналистите работят в интерес на обществото   Снежана Тодорова – председател на Съюза на българските журналисти, специално за вестник „Регион“
Next Post Журналистите работят в интерес на обществото Снежана Тодорова – председател на Съюза на българските журналисти, специално за вестник „Регион“
Related Posts