ИЗЛОЖБА НА ДЕТСКИ РИСУНКИ НА ПРОФ. БУЯН ФИЛЧЕВ Представиха в Община Чавдар

  • 0
  • 114 преглеждания

На 9 май в Ритуалната зала на общинската администрация, като част от програмата на „Месец на книгата в Община Чавдар”, беше представена изложба от илюстрации към детски книжки на художника проф. Буян Филчев. Освен богатото изложение на рисунки имаше и беседа с твореца.

Събитието беше открито от Григор Даулов, който представи автора. На изложбата присъстваха учители и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, кметът Пенчо Геров, Павлина Павлова – секретар на ОбА,работещи в местната власт, жители и гости, приятели и близки на проф. Филчев.

Преподавателят представи малка част от своето творчество и предизвика интерес у децата. Изложбата е образец от силната традиция на българската илюстрация. В нея се представят рисунки и илюстрации на детските книжки „Хитрата мишка” на Димитър Инкьов, „Щурчово конче” на Асен Разцветников, „Юначното петле” на Ангел Каралийчев, Руски приказки, „Кащанка” на Антон Чехов, „Червената шапчица” на Шарл Перо, Приказки на народите и други. Изложбата ще бъде отворена за посещения до 24 май, всеки ден от 10.00 ч. до 17.00 ч.

Григор Даулов благодари на госта, включил се в инициативата „Месец на книгата в Община Чавдар” и му връчи плакет. Той отправи покана и за още такива инициативи село Чавдар, а проф. Буян Филчев обеща това да се случи. Той изрази благодарност за поканата да се участва със своята изложба в празничния календар на общината.

Проф. Буян Филчев е от село Чавдар. Член е на Съюза на българските художници. В периода 1982 – 2017 г. е част от ръководството на секция „Графика”, а през 1999 година е член на Управителния съвет на Съюза на българските художници, като неин представител, а след това е избран и за председател на секцията.

Проф. Буян Филчев е преподавател по графика и графични технологии във Факултета  по начална и предучилищна подготовка  - катедра „Визуални изкуства“ в СУ „Св. Климент Охридски”. Той е управител на издателство „Български художник” от 1995 година. Член е на организационния комитет на Международното триенале на графиката „София ‘95”, автор на запазения знак и на цялостния дизайн на каталога на триеналето. Проф. Буян Филчев е член и на Специализирания научен съвет по изобразително изкуство към ВАК от 2004 година.

Художникът сподели, че трудно може да се представят книгите, особено детските, без илюстрациите. Те, заедно с оформлението, кориците, шрифтовете  и цялостния дизайн, спомага за превръщането им в произведение на изкуството и за по-пълноценното възприятие на текста.

Присъстващите на изложбата имаха възможността да видят отблизо избрани илюстрации на проф. Буян Филчев към детски книжки, издавани през годините. Те са малка част от голямото по обем и широко по обхват творчество на проф. Филчев, превърнало го в едно от водещите у нас и отдавна познати в чужбина, имена в областта на графиката, живописта, илюстрацията и оформлението на книгата и графичния дизайн.

Д-р Иван Вутов избран за председател на УС на Индустриален клъстер „Средногорие“
Prev Post Д-р Иван Вутов избран за председател на УС на Индустриален клъстер „Средногорие“
В ОБЩИНА ЧАВДАР  Шести фестивал на старата градска и шлагерна песен
Next Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Шести фестивал на старата градска и шлагерна песен
Related Posts

Leave a Comment: