В ОБЩИНА ЧАВДАР Шести фестивал на старата градска и шлагерна песен

  • 0
  • 99 преглеждания

На 11 и 12 май в залата на Народно читалище „Надежда” в село Чавдар, се състоя шестият национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „От небето идва любовта…”. Той беше организиран от ръководствата на Общинската администрация и местната културна институция, като част от майските празници в общината.

В програмата на фестивала, продължил няколко часа през двата дни, участие взеха състави от цялата страна – домакините и от Пирдоп, Карлово, Каравелово, София, Мирково, Ботевград, Пловдив, Пазарджик, Елин Пелин, Ръжево Конаре, Полски Тръмбеш, Ихтиман, Хасково, Родопи, Костинброд, селата Кметовци, Иваново, Боженци, Дъбене и много други. Фестивалът имаше конкурсен характер, и журито беше затруднено да отличи най-добрите от представилите се групи и индивидуални участници. То беше в състав – председател  Бони Милчева, която е водеща на предаването за стари градски и шлагерни песни „Ако зажалиш…” по телевизия „СКАТ” и членове: музикалният педагог Мария Сариева, методистът от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в град София Галина Томова, арт-мениджърът Ирина Славчева и дългогодишният секретар на Народно читалище „Христо Смирненски” в Златица Костадинка Кържилова.

Фестивалът се проведе под патронажа на кмета Пенчо Геров, със съдействието на рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч”. Начало беше дадено от водещата Мария Цачева. В конкурсната програма бяха изпълнени едни от най-хубавите стари градски и шлагерни песни. Сред участниците от с. Каравелово беше и японката от Токио Сатоми Такада, която от години живее там и разучава българските песни. Нейното участие беше шесто поред.

Музикалната програма започнаха домакините от село Чавдар – Група за стари градски и шлагерни песни „Спомени”, които изпълниха водещата песен „От небето идва любовта...”. След това представиха и свои две нови. Ръководителят им маестро Кузман Кузманов съобщи, че те няма да участват в състезателната програма, а техните песни са поздрав за дошлите от цяла България в село Чавдар.

След края на конкурсната програма и дългото заседание на журито, кметът Пенчо Геров и Бони Милчева наградиха състезаващите се състави с грамоти и парична премия за първо, второ и трето място съответно за група, квартет, трио и индивидуално изпълнение. Награди бяха връчени и в други категории – за най-чаровни деца – възпитаниците на Маргарита Горанова от София, за възпитание и обич към българската песен – на японката Сатоми Такада. Сред отличените състави бяха групите от село Мирково и град Пирдоп, които достойно представиха своите колеги от района на Средногорието.  Освен първите награди, те получиха и покана за участиев предаването „Ако зажалиш…”. Наградата на кмета на Община Чавдар заслужи група „Тракия” от град Хасково. Фестивалът „От небето идва любовта…” беше закрит от кмета г-н Геров, който приветства гостите на форума и ги покани догодина по същото време отново на празник в село Чавдар.

ИЗЛОЖБА НА ДЕТСКИ РИСУНКИ НА ПРОФ. БУЯН ФИЛЧЕВ  Представиха в Община Чавдар
Prev Post ИЗЛОЖБА НА ДЕТСКИ РИСУНКИ НА ПРОФ. БУЯН ФИЛЧЕВ Представиха в Община Чавдар
ДЕТСКА ГРАДИНА „ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ“ – ЗЛАТИЦА  Стана на тридесет години
Next Post ДЕТСКА ГРАДИНА „ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ“ – ЗЛАТИЦА Стана на тридесет години
Related Posts

Leave a Comment: