МИВАКО КИБАЯШИ – АТАШЕ ПО КУЛТУРАТА НА ЯПОНИЯ У НАС

  • 0
  • 91 преглеждания

Гост на Пирдоп по покана на общината

На 9 декември на работно посещение в гр. Пирдоп бе г-жа Мивако Кибаяши – Трети секретар в областта на културата на Посолството на Япония у нас. В средногорската община тя пристигна по покана на кмета Ангел Геров, а по време на пребиваването си в града тя бе придружавана от Ана Дичева от Пирдоп – братовчедка на дългогодишния посланик на България преди години в Страната на изгряващото Слънце Тодор Дичев, с чието съдействие бе уговорено и реализирано гостуването.

Г-жа Кибаяши бе посрещната пред сградата на общината от девойки с народни носии, питка и чубрица и дарена със стръкче планински здравец. Кметът Ангел Геров, зам.-кметът Вера Бойчева и секретарят на общината Николина Божкова приветстваха важната гостенка с „Добре дошла!“. Културният аташе на Япония получи от г-н Геров икона на покровителя на общината Свети Илия, кристал с герба на Пирдоп, книги и рекламни издания за града. По случай именния си ден подарък получи и г-жа Дичева. Проведен бе и делови разговор за възможностите за подкрепа на община Пирдоп по програми на правителството на Япония.

По-късно Мивако Кибаяши, придружавана от домакините, се разходи из центъра на Пирдоп, спря се пред старата сграда на местното читалище, паметника на символа на града писателят Тодор Влайков и обстойно се запозна с условията за работа и творчески занимания и изяви на читалище „Напредък“. Тя разгледа обновените по европейски проект зала за представления, репетиционните и гримьорните на културната институция, надникна на сцената и разгледа двата отдела – за деца и възрастни, на читалищната библиотека. Г-жа Кибаяши прояви интерес към лавиците с чуждестранна литература, а библиотечните работници Наташа Динекова и Захаринка Бодурова споделиха, че в книжния фонд липсва издадената напоследък книга с историята на Япония на български език.

Малко след 13 часа културният аташе на японското посолство у нас посети и Начално училище-паметник „Тодор Влайков“, като в двора му се спря пред паметника на опълченците от града. В учебното заведение тя бе посрещната от директора на училището Трънка Николова, а ученици я почерпиха с питка и шарена сол. Заедно с представителите на община Пирдоп и педагозите, Мивако Кибаяши разгледа учебните стаи на първи клас, игротеката за целодневни занимания, както и компютърния кабинет на училището и се снима пред коледната елха.

Гостенката от посолството на Япония у нас имаше среща и в СУ „Саво Савов“, където директорът Цвятко Четьов я запозна с историята на пирдопската гимназия, творчеството на патрона на училището – художникът Саво Савов и някои от кабинетите на учебното заведение. В музикалната зала вокална група „Фантазия“, с ръководител Марияна Върбанова, поднесе на Мивако Кибаяши приятна изненада - изпълни песен на японски език. Кметът на общината Ангел Геров, Цвятко Четьов и г-жа Кибаяши проведоха кратък разговор в директорския кабинет. От името на педагогическия колектив тя получи скромни дарове.

В ранния следобед г-жа Кибаяши разгледа и най-древния археологически паметник в района – Еленската базилика, като изрази възхищението си от представителния вид на ранновизантийския храм и неговото значение в живота и бита на пирдопчани до днес. Преди да отпътува от Пирдоп тя посети и църквата „Свето Успение Богородично“, където разгледа уникалния резбован иконостас на храма.

Работното посещение на културният аташе на Япония в България Мивако Кибаяши в гр. Пирдоп даде повод на ръководството на общината да постави пред нея някои от проблемите в областта на образованието, самодейното изкуство и опазването на историческото наследство, за чието решаване се търси подкрепа. Изразено бе желание и от двете страни за продължаване на контактите и ползотворно партньорство в бъдеще.

БЛАГОТВОРИТЕЛНИЯТ КОЛЕДЕН БАЛ НА РОТАРИ КЛУБ – ПИРДОП
Prev Post БЛАГОТВОРИТЕЛНИЯТ КОЛЕДЕН БАЛ НА РОТАРИ КЛУБ – ПИРДОП
ДЯДО КОЛЕДА И НЕГОВИТЕ ДЖУДЖЕТА  Зарадваха децата в село Чавдар
Next Post ДЯДО КОЛЕДА И НЕГОВИТЕ ДЖУДЖЕТА Зарадваха децата в село Чавдар
Related Posts

Leave a Comment: