НА „БАЙКОВЦИ – 15“ Първите управители на Пирдоп показаха как се гради държава

  • 0
  • 117 преглеждания

В Деня на музеите – 18 май, дворът и старата Дядо Луканова къща в гр. Пирдоп, станаха естествен декор на сцени и събития, разиграли се преди 140 години на същото място. Членове на театралния колектив при Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии и девойки от Вокална група „Шарени мъниста“ при читалище „Напредък“, с ръководител маестро Марияна Върбанова, представиха традиционната за майските празници „Влайкови дни“ в града творческа вечер – „Байковци“. Тази година тя бе на тема „Първите управители на Пирдоп“ и показа как местните нотабили са създали първите в района след Освобождението административни органи.

Водещите Денислава Лалова и Велина Георгиева, педагозите Петко Москов и Светозар Петров, и техните възпитаници Николай Костов, Раян Джамалов, Ивайло Атанасов, Теодор Алексиев и Светослав Петков, влязоха в ролите на домакина на къщата Лука хаджи Павлов, превърнала се в първото „Окружно управление“, както и в образите на поручик Николай Берников и съратника на Левски – Тодор Пеев – първите местни управители, на, епитропите Харалампи и Манол Златанови, учителят Симеон Сърданов, на първия пристав Иван Клявков, продължили възрожденските традиции в ръководството на делата на града и околията при устройване администрацията на свободната българска държава.

Въпреки малките „засечки“ във възстановката на историческите събития, зрителите, почитатели на миналото от гр. Пирдоп и района, усетиха, че пирдопчани особено много харесват за свой „окружен“ ръководител Тодор Пеев. Сподвижникът на Апостола произнесе вълнуващо слово в Деня на Кирил и Методий, чийто портрет ученички от „девическото школо“ украсиха с гирлянд от свежи цветя. Диалозите в драматизациите са пресъздадени по книгата на Тодор Влайков „Чиновничество и властници“, издадена от Община Пирдоп специално за Двадесет и шестите майски културни празници „Влайкови дни 2018“.

За пресъздаване на атмосферата и обстановката от онова време помогнаха с униформи и костюми членът на Клуб „Традиция“ в гр. Златица Георги Игнатов, работещите в читалище „Напредък“ и Мария Пашова, дарила цветята за венеца.

Зам.-кметът на общината Вера Бойчева благодари на актьорите и техните ръководители за спектакъла, на които поднесе букети и плакет с емблемата на „Влайкови дни“.

Магията на световете
Prev Post Магията на световете
Стартира ученическа практикантска програма в „Елаците-Мед“
Next Post Стартира ученическа практикантска програма в „Елаците-Мед“
Related Posts

Leave a Comment: