НА ПИСТА „МАЯТА“ – ЧЕЛОПЕЧ Висок адреналин в четвъртия кръг по автокрос

  • 0
  • 116 преглеждания

В събота и неделя – 7 и 8 юли, на писта „Маята“ в землището на с. Челопеч се проведе четвъртият кръг от Националния шампионат по автокрос. Той премина при сложни метеорологични условия, отлично подготвено трасе и под патронажа на кмета на общината инж. Алекси Кесяков. Председател на организационния комитет бе Радослав Козлеков, представянето на автомобилите от трите дивизии – „Супер Бъги“ – едноместни автокрос машини, с обем на двигателя до 4200 куб. см,. „Бъги“ – до 1600 куб. см. и „Туринг Автокрос“ (туристически автомобили) бе наблюдавано от Калоян Станчев – президент на Българската федерация по автомобилен спорт, избран на последното общо събрание на организацията.

Г-н Станчев бе за първи път на писта „Маята“ и остана впечатлен от организацията и отлично подготвеното трасе. Специално поздрави кмета инж. Алекси Кесяков и общината за избора на терена и създаването на съоръжението. „Това е пример за всички общини какво трябва да правят, за да се развиват“, каза Калоян Станчев. Той е в този спорт от 2005 г., като състезател в дисциплината „Драг“ – най-бързата в автомобилния спорт. А от четири години е в Управителния съвет на федерацията.

В събота – 7 юли, бяха извършени проверки на автомобилите, свободните тренировки и първият квалификационен манш. Дъждът създаде немалко предизвикателства на пилотите и организаторите, а вечерта в парк „Корминеш“ имаше рок-концерт за всички участници.

В неделя, пред около петдесетина зрители, се проведоха вторият квалификационен манш, полуфиналите и финалите, бяха съпроводени с висок адреналин, а на моменти допълнително затруднение на пилотите от трите дивизии създаде и дъждът.

Още при първите стартове имаше отказали се пилоти поради повреди в машините. Малко след обяд започнаха стартовете за определяне на победителите, като първи на линията застанаха участниците в Дивизия „Супер Бъги“ – Васил Стефанов, Христо Александров, Тодор Кърджиев, Григорий Стефанов и Красимир Куманов. Състезателите трябваше да направят шест обиколки на пистата, която е с дължина от 1140 м. След оспорвана битка, Васил Стефанов, въпреки че бе със скъсани връзки на крака, успя да надделее над миналогодишния победител Христо Александров – Инженера, и заслужи първото място. На третото място се нареди Тодор Кърджиев.

В Дивизия „Бъги“ на старт трябваше също да застанат шест машини, но пилотите на две от тях се отказаха, поради повреди и финалът се проведе с участието на Георги Кърджиев, Нанко Томев, Димитър Калев и Цветан Цветков. Колоната поведе Димитър Калев, но претърпя авария и спря по средата на трасето. След него същото споходи и Георги Кърджиев, който обаче продължи и от трети Нанко Тонев стана първи. Той също обаче не успя да завърши, тъй като на около 200 метра преди финала в последната обиколка се сблъска с автомобила на Георги Кърджиев и единствен в движение на пистата остана „Тойота“-та на Цветан Цветков. Това наложи стартът да се повтори, след като машините бъдат изтеглени и приведен в готовност.

Междувременно се проведе финалната гонка на Дивизия „Туринг“, с участието на три състезателни автомобила. Още от старта „Форд Сиера“-та на Мирослав Цветанов от „Жико Мотор Спорт“ поведе колоната и не даде никакъв шанс на останалите си колеги – Стоян Апостолов със „Субаро Импреза“ и Иво Иванов с БМВ, да го застигнат. На финала подреждането бе в същия ред.

Веднага след това бе рестартът на финала на Дивизия „Бъги“, който отново повиши адреналина и на пилотите, и на публиката. Участваха само три автомобила и първоначално поведе Димитър Калев с „Ауди“ от АСК „Тони Старт“. В шестата, последната обиколка, той бе задминат от „Хонда“-та на съотборника си Георги Кърджиев, който спечели победата. На второто място се нареди Калев, а трети остана Цветан Цветков от същия тим.

Купите на победителите връчиха председателят на ОбС – Челопеч инж. Николай Николов и Радослав Козлеков. В четвъртия кръг от националния шампионат участваха автомобилисти от Елена, Чирпан, Силистра, Търговище, София – град. В отборното класиране на първо място е тимът на „Тони Старт“ – Силистра, втори на почетната стълбичка застанаха състезателите на „Автомобилен спортен клуб – София град, а отборът на „Жико Мотор Спорт“ е трети.

В „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ АД Грижа за младите хора - лятна Стажантска програма - 2018
Prev Post В „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ АД Грижа за младите хора - лятна Стажантска програма - 2018
„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“  Ученици правят макет на завода за 60 години на предприятието
Next Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Ученици правят макет на завода за 60 години на предприятието
Related Posts

Leave a Comment: