НАД 200 ЛЕКОАТЛЕТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА На националния шампионат по крос „Кънтри“ в Пирдоп

  • 0
  • 188 преглеждания

В събота – 23 октомври, в местността „Борова гора“ – град Пирдоп, се проведе Националният шампионат по крос „Кънтри“, който бе последен старт на лекоатлетите за сезона. Надпреварата, организирана от Българската федерация по лека атлетика с подкрепата на Община Пирдоп и Спортен клуб „Средногорски атлет“, бе и състезание за подбор на националния отбор по крос „Кънтри“ за Балканското първенство в тази дисциплина. Генерален спонсор на надпреварата е „Аурубис България“.

На старт на отлично подготвеното и много добро трасе с дължина от 1000 м., застанаха над 200 състезатели във възрастовите групи – момичета до 16 години, девойки до 18 години, до 20 години и под 23 години, и жени. Момчетата, юношите и мъжете бягаха в същите възрастови категории.

Състезанието бе открито от кмета на Община Пирдоп Ангел Геров, който пожела успех на лекоатлетите и добро представяне на най-доброто трасе за крос „Кънтри“ в страната. На един от стартовете начало на надпреварата даде представителят на „Аурубис България“ инж. Димо Кирилов, а на момичетата – общинският съветник д-р Десислава Толинова. От Управителния съвет на Спортен клуб „Средногорски атлет“, който е с нов председател – Лало Кирилов, изказват благодарност на кмета г-н Геров за добрата организация на състезанието и на инж. Иван Велин за отлично подготвеното трасе за първенството и на горските пътища за достъп до мястото на надпреварата. Кметът Ангел Геров обяви, че общината е готова да приеме и състезание от по-висок ранг, като има вероятност през 2022 година Балканското първенство по крос „Кънтри“ да е с домакин Пирдоп.

Времето бе изключително благоприятно за провеждане на шампионата, а мекото и леко влажно трасе позволи на състезателите да покажат най-доброто в себе си при преодоляването на различните дистанции. Първи започнаха спора за медалите момичетата до 16 години, като в надпреварата се включиха 40 състезателки. Дистанцията от 2000 м. първа пробяга Рамона Николова от „Младост 2012“ – Благоевград, завършила с време 7:07.4 мин. Втора е Ирина Георгиева (7:11.0 мин) от Лекоатлетически клуб „Стратеш Атлетик“ – Ловеч, а трета Памела Ени (7:16.0), от Лекоатлетически спортен клуб „Русе Кар“. Пирдопската представителка Аника Атанасова е седма с постижение от 7:48.5 мин.

При момчетата в същата възрастова група златният медал заслужи Руслан Янев от „Черно море Атлетик“ – Варна, завършил трите обиколки на трасето за 9:57.4 мин. В състезанието на по-големите девойки – под 18 години, първа е Елена Петкова от „Дунав“ – Русе, пробягала дистанцията от 3000 м. за 11:23.5 мин. При юношите най-бързо сред 20-те състезатели 4000 м. пробяга Кристиян Иванов от „Берое“ – Стара Загора, пристигнал на финала за 12:59.4 мин.

Много оспорвана бе надпреварата за призовите места при девойките под 20 години, които бягаха 4000 м. От стартирали 13 атлетки тя бе спечелена от Наталия Кременска от „Черно море Атлетик“ – Варна за 15:08.0 мин. При юношите в тази група шесткилометровото разстояние първи пробяга Еркан Низам от клуб „Митко Ценов Рънинг Тий“ от 14 участващи в шампионата състезатели, спрял хронометрите на 19:44.3 мин