НАД СТО И ДЕСЕТ СЪСТЕЗАТЕЛИ В планинското колоездене за Купа „Златица 2021“

  • 0
  • 111 преглеждания

На 8 и 9 май (събота и неделя) в землището на село Църквище, Община Златица, се проведе шестото състезание по планинско колоездене за купа „Златица“. Подобна надпревара не е имало от 2016 г., каза Ани Томева, която е един от най-добрите състезатели на местния клуб „Свободно измерение“. По обективни причини и поради пандемията от Ковид-19 се стигна до прекъсване на състезанията. През последната година младежите се активизираха, възродиха клуба и се заеха с организацията на тура. Оказва се, че поради епидемичната обстановка лифтовете в Пампорово и на Боровец не работят и землището на Община Златица, конкретно – на село Църквище, се оказва най-близкото до София, където състезателите по планинско колоездене, могат да се спускат, каза тя. През 2020 г. почти всяка неделя тук са си давали среща множество колоездачи, защото трасето е изключително подходящо за екстремни спускания. Това стимулирало местните състезатели, закупен е микробус, с който да се извозват до старта колоездачите и да се провеждат Байк уикенди. Така се стигнало до подновяване надпреварата.

Подкрепа на клуба оказаха Община Златица, която е главен спонсор, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, „Елаците-Мед“, „Ми-Бакс, „Адмикс“, „Виваком“ и др. Телекомът осигури времеизмерването по време на спусканията.

Състезанието за купа „Златица 2021“ е първи кръг от Виваком сериите в този спорт, които дават точки за кръг от Световна купа по планинско колоеиздене, затова интересът към него бе изключително голям. Сред участниците бяха четирима англичани, представител на Гърция, които са на световно ниво. Колоездачите се спускаха по трасе от 2000 м. юноши – 15 – 16 години, юноши 17 – 18 години, мъже – 19 +, Мастърс – 30 + и жени. Десет деца, които бяха записани в стартовите списъци извън класиранията, също спуснаха по трасето за тренировка и за да изпитат адреналина от екстремното изживяване. Стартът бе близо до мястото, откъдето се провеждат полетите с делтапланер, а финалът бе над село Църквище, в местността, където преди години се предвиждаше да се прокара нов път през Златишкия проход.

Състезателите се извозваха до мястото на старта и започваха спускането си по очертаното трасе. В неделя квалификациите започнаха в 12 часа, а към 15 часа започнаха финалите. Първи започнаха представянето си децата, следвани от жените, Мастърс, юношите и накрая показаха своите умения в планинското колоездене и мъжете. Главен съдия на надпреварата бе Боян Шахов от София, с помощници Кирил Етрополски от гр. Самоков и Ема Паунова от София.

В събота се проведоха свободните тренировки за всички възрастови групи, а състезателите са над 110 от цялата страна, има и от чужбина, каза за в. „Регион“ помощник-съдията на надпреварата Ема Паунова. В златишкото землище по отлично подготвеното трасе се спуска Фил Атвил от Англия, който има множество участия в международни надпревари в този спорт и е пети в света. Той постигна и най-добро време при мъжете в категорията 19 +, като измина трасето за 2:35.61 мин. Втори е Валентин Танев – 2:42.64, а трети – Стивиан Гатев – 2:44.60 мин. Осми в класирането е Петър Дичев от клуб „Свободно измерение“, пристигнал на финала за 3:03.48 мин.

Купа „Златица 2021“ при мъжете спечели Фил Атвил, а при жените Изабела Янкова. Наградите на най-добрите връчиха кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, кметският наместник на Църквище Тотка Стойкова и общинският съветник Мария Нейкова.

Цветя и венци на гроба на апостола Тодор Каблешков
Prev Post Цветя и венци на гроба на апостола Тодор Каблешков
ЛЕКОАТЛЕТИ НА ПИРДОП  С призови места в Луковит
Next Post ЛЕКОАТЛЕТИ НА ПИРДОП С призови места в Луковит
Related Posts

Leave a Comment: