Народната традиция е жива

  • 0
  • 111 преглеждания

В последния ден на старата и в първия на новата година в почти всички общини на Средногорието, а и в много селища на страната, се изпълнява обичаят „Пеене на пръстените“. Той е от зимния празничен цикъл на българския народ и символиката му е свързана с изпращането на старата и посрещането с надежда за късмет през новата година. Представители на в. „Регион“ присъстваха на ритуалите, за които разказваме сега. В следващия брой на вестника ще покажем как се е отбелязал обичаят и по други места от района.

В с. Челопеч украсената с изсушени плодове, глави лук и пуканки дрянова пръчка се изнася на площада в следобедните часове на 31 декември и около нея се изпълняват обредите, свързани с обичая. Тази година това направи десетгодишният Николай Алексиев от детския танцов състав при читалище „Труд и постоянство“, а самодейци жени и девойки изпълниха характерната за обичая песен „Провикнал се Здравко“ под звуците на оркестър. С народно хоро пръчката се обикаля три пъти, след което в медното котле, пълно с изворна вода, се пускат „нишаните“ на пожелалите девойки и жени да научат какво ще ги очаква през новата година.

„Пеенето на пръстените“ продължава сутринта на първи януари, когато се продължава с песните и народните хора и извършва наричането.

Почти същото се случва и в гр. Пирдоп, където, обаче, традицията, отбелязвана от незапомнени времена на площад „Скалата“, става в първия ден на новата година. Около украсената дрянова пръчка също се изпълнява „Провикнал се Здравко“ и други обредни песни. Тази година десетки пирдопчани и гости от съседни селища присъстваха на празника, който започна с изява на гостуващата в града Етрополска духова музика. Пространството на стария пирдопски мегдан на Средна махала се оказа тесен да побере дошлите да празнуват на 1 януари. Кметът Ангел Геров поздрави съгражданите си с пожелания за успешна и благодатна година, а отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи водосвет и благослови със светена вода наблюдаващите обредът, изпълняван от самодейците. Шестгодишният Любомир сурвака г-н Геров, за да е здрав и да води към успех през новата година местната власт.

Тази година в обичая бе внесен нов елемент – след водосвета второкласникът Лалко Тодоров, облечен в народна носия и кметът Ангел Геров разчупиха обредна пита за здрави просперитет на общината и на пирдопчани.

Наричанията на пуснатите в котлето със светена вода пръстени и „нишани“, отново направи гайдарят Богдан Стефанов. В стихотворна и шеговита форма той пожела на притежателите им да се радват на късмета си през идващите дни. На някои се паднаха женитби за футболисти и ловци,  професионално развитие като фризьори, лекари, търговци. Но най-голям бе на шестгодишната Добринка Емилова, която като порасне може да стане и министър-председател на страната.

Под съпровода на гайдата на Богдан Стефанов започна и народното хоро, което продължи на мелодиите, изпълнени от Етрополската духова музика. Мнозина от присъстващите на обичая се наловиха на него, а веселието в първия ден на Новата 2019 година продължи до късно след обяд. И за да е пълен празникът бизнесменът Александър Семков бе приготвил 60 л. червено вино, което работещи в общинската администрация раздаваха на желаещи да се подкрепят в хубавото и слънчево време.

В ЧЕЛОПЕЧ  Откриха новата железопътна спирка
Prev Post В ЧЕЛОПЕЧ Откриха новата железопътна спирка
Музикален център „Феникс Мюзик“ представи талантливите деца на Средногорието
Next Post Музикален център „Феникс Мюзик“ представи талантливите деца на Средногорието
Related Posts

Leave a Comment: