НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ – КАРЛОВО Издаде за първи път пътеводител на Апостола

  • 0
  • 125 преглеждания

„По стъпките на Апостола“ е първият пътеводител, в който се показват местата на паметта, свързани с живота и организаторската дейност на Васил Левски.

Не е възможно цялата памет за културни пространства, свързани с името на Левски в толкова много селища, да се събере в една книга. Авторите си поставят задача да покажат онези кътчета от Отечеството ни, за които има достатъчно категорични данни в исторически документи и спомени, че Васил Левски е бил там – един, два или повече пъти. Да провокират читателя да посети запазените тайни къщи, църкви и манастири, училища и читалища, дюкяни и ханове, където е пребивавал Апостолът. Да види в музеите негови вещи, оръжия, документи. Да послуша интересни разкази на специалисти и краведи. Да се докосне до произведения на българските творци пресъздали образа му в скулптури, картини и паметни знаци, съхранили спомена за присъствието на героя.

Проучените и подбраните от екипа паметни места, където Левски е пребивавал, са показани в два раздела – Южна и Северна България. В тях последователно от запад на изток следват административните области, а във всяка от тях селища и места, където са запазени архитектурни и исторически забележителности, свързани с дейността на Апостола и комитетите на Вътрешната революционна организация. В пътеводителя са включени и исторически обекти в съседни страни, където Левски е пребивавал в различни периоди от живота си – Сърбия, Румъния и Турция.

Пътеводителят е полезен и с туристическите маршрути, които предлага – селищни, регионални, национални и планински. С тях се дават интересни идеи за еднодневни и многодневни екскурзии и походи, които са подходящи за всички възрасти. Дори и само с пътеводителя в ръка, ще опознаете едни от най-често посещаваните и от Апостола български села и градове. Ако включите в своите обиколки препоръчаните музеи, ще се докоснете и до съхраненото богатство от културни ценности, свързани с Васил Левски и негови сподвижници от различни региони.

Идеите за планински походи включват маршрути по стъпките на четата на Панайот Хитов през 1867 г. и по стъпките на Апостола в Централна Стара планина. Първият дава възможност да се премине през местности, за които разказва и сам войводата в спомените си, включително и за участието на Левски като негов знаменосец. Вторият е по пътя на Апостола при многократните му преходи от Карлово и Сопот към Троян или обратно. Това е и част от последния път на Левски преди залавянето му в Къкринското ханче.

Пътеводителят предлага на взелия го в ръцете си кратки текстове на български и английски, богат снимков материал, карти и схеми. Това издание на Национален музей „Васил Левски“, подготвено в партньорство с Регионален исторически музей – Ловеч, финансирано от Министерството на културата, е реализирано от Издателство „Златен змей“.

ПЕНСИОНЕРИТЕ ОТ ПИРДОП  Честваха 35 години от създаването на клуба си
Prev Post ПЕНСИОНЕРИТЕ ОТ ПИРДОП Честваха 35 години от създаването на клуба си
В ЕМБЛЕМАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ – КОПРИВЩИЦА  Аварии оставиха два дни жители и гости без вода
Next Post В ЕМБЛЕМАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ – КОПРИВЩИЦА Аварии оставиха два дни жители и гости без вода
Related Posts

Leave a Comment: