ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Прие за втори път офроуд рали „Рейнфорест Челиндж Балканс“

  • 0
  • 102 преглеждания

От 2 до 5 август Община Челопеч бе за втора поредна година домакин на националния офроуд шампионат „Рейнфорест Челиндж Балканс“. Надпреварата за високопроходими машини се провежда за четвърта година у нас, каза при откриването на адреналинното състезание организаторът Теодора Велева. На 3 август на паркинга в парк „Корминеш“, на старта на екипажите от двата класа – „Адвенчър Спорт“ и „Компетиторс“, пожелания към пилотите отправи и Сашка Вътева – директор на Дирекция в общинската администрация. А сред присъстващите бяха пилотът на „Хюндай“ от тима на „Мегапорт Рейсинг“ Христо Геров, подкрепян от Община Челопеч, както и други служители на местната власт.

В отделните етапи на ралито взеха участие петнадесет екипажа от София, Русе, Горна Оряховица, Червен бряг, с. Смилян, Велико Търново и др., между които победителите от миналогодишната надпревара – Кирил и Кристиян Кирови, както и една дама – Елена Димитрова от София, с „Джип  Вранглер“. Официален спонсор на състезанието е Община Челопеч, с подкрепата и активното участие на Пламен Петков и на Офроуд клуб „Средногорие“, общините Пирдоп и Златица, фирма „Симов Ойл“ и др.

Специални гости на тура бяха организаторите на подобно състезание в Италия – „RFC South Europe 2019“, Патрик Силвестри и Аличе Фахида. Като посланик на Апенините и в знак на сътрудничеството си с българските организатори на офроуд състезания, Патрик Силвестри поздрави колегите си от България. А Теодора Велева обяви, че освен голямата награда, победителят в генералното класиране на „Рейнфорест Челиндж Балканс“ в Челопеч, клас „Компетиторс“ получава правото да се състезава на финала на офроуд ралито в Малайзия през 2018 г. и в Италия през 2019 г., без да заплаща такси за участие.

Теодора Велева представи екипажите, като първи към началния етап в землището на село Челопеч тръгнаха Кирил и Кристиян Кирови със своето „Сузуки“. Втори, със стартов № 202 пое пилотът на „Нисан“ Владимир Шопов, с навигатор Михаела Петрова. Общо в четвъртото Офроуд рали „Рейнфорест Челиндж Балканс“ се включиха седем високопроходими автомобила „Сузуки“, три „Нисан“-а, четири „Джип“-а, от които два „Чероки“ и един ГАЗ. При навигаторите имаше две дами, а една бе пилот, която участва сама, без помощник.

За разлика от 2017 г., в офроуд „Челопеч 2018“, организаторите бяха избрали различни от миналогодишните маршрути. Пилотите най-напред трябваше да се справят за най-кратко време с трасе, с дължина от 35 км., ориентирайки се само по GPS в района на ловните хижи над с. Челопеч и хижа „Мургана“, и да преминат няколко специални етапа. На 4 август – събота бе каране по GPS, отново за най-кратко време по високопланински терен в района, както и нощният етап по затворено трасе –  т. нар. „Зоната на здрача“, с дължина до 5 км. В неделя – последният ден от ралито, бе за изминаване за най-кратко време на маршрут с дължина от 6 км., и на два специални етапа по затворено трасе в района на писта „Маята“. След обяд се състоя награждаването на победителите.

На първо място в „Рейнфорест Челиндж Балаканс“, клас „Компетитор“ е Кристиян Заимов, с навигатор Костадин Гергьовски от с. Смилян, с ГАЗ и общо 1781 точки. На второ място са Красимир Данаилов и Иван Драганов от Зверино, със „Сузуки“ и 1681 т. А трети – Стефан Стояновски и Денислав Димитров, със „Сузуки Самурай“.

В клас „Адвенчър Спорт“ първото място завоюва Владимир Христов с навигатор Кирил Захаринов, от София, с „Нисан Патрол“ и общо 618 точки, следван от екипажа Михаил Банков – Драгослав Янев, с „Джип Чероки“ и 590 точки, и Кирил Киров – Кристиян Киров, със „Сузуки“ и 576 точки.

Рицарите на Пирдоп посрещнаха гости
Prev Post Рицарите на Пирдоп посрещнаха гости
Летни фолклорни дни в Копривщица
Next Post Летни фолклорни дни в Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: