ОБЩИНА ПИРДОП Община Пирдоп кандидатства за ремонт на стадиона

  • 0
  • 120 преглеждания

Обществено обсъждане на проектно предложение за реализиране на ремонт на терена и на лекоатлетическата писта на стадиона в гр. Пирдоп се състоя на 7 юни в лекторията на читалище “Напредък”. То бе ръководено от кмета Ангел Геров и в него взеха участие инж. Стоил Карагьозов и Светозар Стоянов от ОбА, подготвили два варианта на изпълнение на дейностите по подмяна на тревното покритие на футболното игрище и възстановяване на пистата за бягания.

На обсъждането присъстваха председателят на ОбС Мария Шентова, спортни деятели и ръководители на футболния клуб и клуба по лека атлетика, специалистите строители инж. Иван Велин и инж. Цветан Велков, граждани.

Кметът на общината Ангел Геров представи идеята местната власт да кандидатства по програма на Министерство на младежта и спорта за възстановяване на терена и лекоатлетическата писта на стадиона, като обясни, че за ремонт на съблекалните и сервизните помещения в спортната зала ще се договаря с финансиращия орган допълнително. Ако не се получи одобрение, ще се кандидатства с проект за реновирането им през 2018 г.

Двата варианта за подмяна на тревното покритие на футболния терен са за възстановяването му с естествена трева или полагане на слой от изкуствена тревна настилка от тип “ФИФА 2”, който е най-висок клас и разрешава на нея да се провеждат срещи до група “Б”, съгласно изискванията на българския футболен съюз. Тревната настилка е по-евтина от изкуствената, но изисква полагане на специална поливна система и последващата й поддръжка ежедневно, което я оскъпява значително. Поддръжката на изкуствената трева, която по клас е близка до естествената, е до два пъти на година и е по-евтина. А тези разходи трябва да бъдат изплащани от общината.

За лекоатлетическата писта, която също ще бъде със синтетично покритие, вариантите са да бъде с четири или шест коридора. А осем коридора да има само за дисциплината 100 м. гладко бягане пред официалната трибуна за зрители.

В дискусията кой от двата проекта да бъде предпочетен, се изказаха Георги Димитров и Ваньо Масларски от Спортен клуб “Средногорски атлет”, Маньо Чолаков от футболния клуб, инж. Цветан Велков, строителят и футболист – ветеран инж. Иван Велин, секретарят на общината Николина Божкова и др. Спортните деятели препоръчаха да се предвиди в проекта обособяване на сектори за дълъг, висок, троен и овчарски скок, и за тласкане на гюле в източната и западната части на дъгата на пистата. Предложението бе прието и за допълнителните разходи за направата им ще се направи разчет.

Кметът Ангел Геров сподели, че ремонтите на терена и пистата съвкупно ще са инвестиция от програмата, ако предложението бъде одобрено, около 1 млн. лв. Постигнато бе съгласие теренът на футболното игрище да бъде от изкуствено покритие, а лекоатлетическата писта да бъде с четири коридора. Като се изпълнят всички необходими за полагането им условия – изискващата се трошено-каменна основа, асфалтова настилка на пистата преди синтетичното покритие, отводнителни съоръжения и задължителен наклон.

На срещата стана дума още за направа на ограждения на стадиона, за да се предотврати навлизането на животни, възстановяване на пейките и местата за зрители и др. По всички тях от общината бе поет ангажимент да се проучат възможностите за финансиране и ако се намерят такива решения, да се изпълнят.

Спортни турнири в Копривщица против агресията
Prev Post Спортни турнири в Копривщица против агресията
СЛУЖИТЕЛИ В ОБЩИНА ПИРДОП  Подновиха двадесет пешеходни пътеки
Next Post СЛУЖИТЕЛИ В ОБЩИНА ПИРДОП Подновиха двадесет пешеходни пътеки
Related Posts

Leave a Comment: