ОБЩИНИ ОТ СРЕДНОГОРИЕТО Участваха в инициативата „Да почистим България за един ден“

  • 0
  • 120 преглеждания

На 4 юни общините Пирдоп и Копривщица се включиха в националната инициатива „Да почистим България за един ден“. В дейностите по събирането на отпадъци от публичните места в Пирдоп – площад „Тодор Влайков“, зелени площи, детски площадки и др., взеха участие всички членове на администрацията, общински съветници и отделни групи с граждани.

Най-активни бяха гражданите, живеещи в блоковете на улица „Симеон Сърданов“, над пл. „Скалата“. Активистите от екипа на община Пирдоп се погрижиха за Централната градска част, околностите на киното, по ул. „Цар Освободител“, МБАЛ, бившата автогара, тото-пункта. Голяма група работи в местността „Еленско“ и разчисти както тревата, така и терена на самата базилика. Част от администрацията, начело с кмета Ангел Геров, разчерта паркоместата на центъра, по изпълнение на решение на ОбС.

Всички, включили се в инициативата, работиха с хъс и ентусиазъм, за да стане градът ни по-чист и спретнат. От ръководството на общината увериха, че екипите на детските градини ще проведат своя акция за почистване следващата седмица. Има и граждани, които също са поискали боя и ръкавици, но ще работят в следващите почивни дни. Инициативата за общината беше успешна и даде добър резултат.

За поредна година и жителите на община Копривщица се включиха в националната инициатива. Около 80 копривщенци се заеха с улиците пред своите домове, а някои от тях почистиха и терените около работните си места. Служителите на общинската администрация и на СОУ „Любен Каравелов“, към които се присъедини и най-малкият доброволец – Стилияна Мрънкова, почистиха нерегламентирано сметище, намиращо се в южния край извън града. Това сметище бе ликвидирано, а „находките“ бяха най-различни - от пластмасови бутилки до дюшеци, черги и дрехи.

Макар и да попадаха на не съвсем приятни обстановки доброволците отбелязаха в края на акцията, че има много недобросъвестни граждани, които не си дават сметка, че всъщност замърсяват водите на река Тополница, които протичат през центъра на града. Други сигнализираха, че подобни сметища има и на още райони. Доброволците в тази акция споделяха помежду си, че е крайно време да не бъдем толерантни към хора, които изхвърлят безразборно битовата си смет на неподходящи за това места.

От общинска администрация отчитат, че около 45 тона смет са извозени от града и околностите му. Ще припомним, че първите инициатори за включване в тази акция още при обявяването й във възрожденския град бяха членовете на Танцов клуб „Усмивки“.

От двете общински администрации призоваха населението да бъде по-отговорно към средата, която ежедневно обитава и най-сигурният начин тя да е приветлива, е като съдовете за смет се ползват по предназначение и се полагат грижи, да не се замърсява. Поет бе и ангажимент да не се позволява на граждани да изхвърлят битови отпадъци от контейнерите и ако има такива – да се санкционират.

В МБАЛ – ПИРДОП  Празник за малките пациенти в Деня на детето
Prev Post В МБАЛ – ПИРДОП Празник за малките пациенти в Деня на детето
Елена Ранчева бяга в Дания за България
Next Post Елена Ранчева бяга в Дания за България
Related Posts

Leave a Comment: