ОБЩИНИТЕ ПИРДОП И ПАЛИЛУЛА – РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ

  • 0
  • 139 преглеждания

С обща грижа за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство

На 10 май работна група на община Пирдоп, водена от кмета Ангел Геров, бе на работно посещение в Градска община Палилула, от гр. Ниш, на Република Сърбия. То бе реализирано във връзка с изпълнението на съвместния проект по програмата за трансгранично сътрудничество на Европейския съюз „Промотиране на туристическите атракции чрез интерактивно експониране на културно-историческото наследство на трансграничния регион“. В състава на делегацията бяха още председателят на ОбС Мария Шентова, зам.-председателят Евгени Додов, ръководителите на проекта Костадин Костадинов и Станислав Тодоров, членовете на екипа инж. Стойчо Карагьозов и Марияна Стоянова, и д-р Иван Иванов от Музей „Луканова къща“.

Градска община Палилула е една от петте общини на гр. Ниш, с население от около 74 000 жители, от които 54 500 живеят в града. Обхваща петнадесет населени места и има територия от 117 кв. км. Основана е през 2004 г. и представлява комбинация от равнинен и крайбрежно-планински релеф на водослива на реките Нишава и Южна Морава. На нейна територия се намират едни от най-известните исторически и културни паметници в гр. Ниш, както и планината Селичевица, зеленото сърце на общината от около 60 ха – парк „Бубан“, посветен на загиналите 10 000 цивилни граждани по време на Първата световна война, множество стари църкви и Хилендарски метох, в различни селища, богословско учебно заведение „Св. Св. Кирил и Методий“ и др. Общината има богати възможности за развитие на културно-историческия, еко, селски и пешеходен туризъм, множество хотели, музеи и обекти за развлечения и отдих.

Българската група бе посрещната в сградата на общинската администрация на Палилула от кмета Александър Ждрале, който за разлика от практиката у нас, се избира не пряко от населението, а от членовете на ОбС. На проведения делови разговор присъстваха зам.-кметът и членове на екипа на г-н Ждрале, като бяха споделени идеи за продължаване на взаимното сътрудничество между двете общини и по други европейски проекти.

По-късно в заседателната зала на Градска община Палилула се проведе конференция за представяне целите и задачите на проекта. Тя бе ръководена от Драган Видойкович от кабинета на кмета на Градска община Палилула и водещ на проекта от сръбска страна. В нея взеха участие генералният консул на Република България в гр. Ниш проф. д-р Едвин Сугарев, кметовете на двете общини, работни групи по изпълнението му и общественици. Към конференцията проявиха интерес журналисти от три Нишки телевизионни канала и няколко местни печатни издания. Показана бе презентация по извършената работа до момента по проекта, както и подготвеният видеофилм за културно-историческото наследство на общините Пирдоп и Палилула. Изказвания направиха кметовете Александър Ждрале, Ангел Геров, проф. Едвин Сугарев, Костадин Костадинов и Драган Видойкович. На въпросите на домакините за историята и миналото на община Пирдоп говори д-р Иван Иванов – уредник на музей „Луканова къща“.

След конференцията делегацията от България посети експозицията на Нишкия музей, където се запозна с най-важните периоди от миналото на града. Една от реликвите е бронзова на глава на император Константин Велики, роден в Ниш през трети век от н. е., по-късно застанал начело на Източната Римска империя, със столица гр. Византион (Константинопол, Цариград). Разгледани бяха и паметникът в центъра на града, посветен на освобождението на страната от османско владичество и др.

След тържествен обяд, даден от кмета на Палилула Александър Ждрале, групата на община Пирдоп се завърна в България.

Вазовият „Вестникар ли“ на пирдопска сцена
Prev Post Вазовият „Вестникар ли“ на пирдопска сцена
Next Post УПРАВИТЕЛЯТ НА СОФИЙСКА ОБЛАСТ ИНЖ. СОФИЯ ТОРОЛОВА
Related Posts

Leave a Comment: