Вазовият „Вестникар ли“ на пирдопска сцена

  • 0
  • 120 преглеждания

Култовата комедия на патриарха на българската литература Иван Вазов – „Вестникар ли?“, бе представена от колектива на Театрално-музикален център - Кърджали във втория ден от Юбилейните „Влайкови дни“ 2017, на сцената на читалище „Напредък“ в гр. Пирдоп. Насочена срещу „жълтата преса“, тя е създадена от автора си през 1900 г. и не престава да бъде актуална и до днес. Главният персонаж Павел Мишеморов, ненавижда вестниците и журналисти, но за да се опази от клевети и сплетни, не устоява на атаките на издателя на „Българобран“ Деркович, комуто плаща солидна сума, за да не публикува статии срещу него.

На всичко отгоре и обкръжението му е завладяно от професията „Вестникар“, тъй като синът му Драган също е част от нея. А и дъщерята Божана, представена от гост-актрисата Елена Кънева, обича журналиста и също издател Лазаров – в ролята успешно се изяви познатият Васил Попов. На пък се наложи да влиза и в друга „комедия“, за да се представи в подходяща светлина пред бъдещия тъст.

Накрая, както е било в онази епоха, всичко се нарежда според очакванията на публиката – с положителен и щастлив край.

За чудесната игра и доставеното удоволствие на зрителите, съвременните пирдопски Райки – Лидия Бързакова и Йоана Дуракова, поднесоха от името на общинското ръководство голяма кошница с красиви цветя на актьорите.

АВТОГРАДЧЕТО В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ
Prev Post АВТОГРАДЧЕТО В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ
ОБЩИНИТЕ ПИРДОП И ПАЛИЛУЛА – РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ
Next Post ОБЩИНИТЕ ПИРДОП И ПАЛИЛУЛА – РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ
Related Posts

Leave a Comment: