Парад на маската в Копривщица

  • 0
  • 103 преглеждания

На 10 март бе отбелязан християнският празник Сирни Заговезни в Копривщица, известен още и като Ден на прошката. Народно читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ организира със съдействието на общината Парад на маската на историческия площад „20 Април“, където бе запалена и традиционната за този ден урбалка.

Председателят на читалищното настоятелство Пенка Кунчева припомни, че на този празник кукерите със своите страшни маски и магически танци се стремят да бъдат прогонени злите духове и орисници, така че да има богата реколта през годината. Кукерите обхождат всички домове с пожелание за здраве, плодородие и благополучие. Накрая те се събират на селския мегдан, играят буйни танци и раздрънкват силно окачените по тях звънци. В техните маски преобладава червения цвят, символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня. Черният е олицетворение на земята и Богинята-майка, а белият е символ на водата и светлината.

Празникът беше открит с изпълненията на певческа група „Копришки бисери“ към местното читалище, с ръководител Иванка Личева. Пресъздаден бе древният обичай „Ламкане“. На червен конец се връзва халва или варено яйце и всеки член на семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста, без да си помага с ръце. Който успее, ще бъде здрав през цялата година.

Последва дефилиране на участниците в Парада на маската. Жури в състав Гергана Иванова, Светла Петрова и Генка Каменарова оценяваше карнавалните костюми. Четиригодишната Десислава Йончева (Пипи Дългото чорапче) и 3-годишната Марая Павлова (Булка) дадоха старт на фестивала. Пред многобройната публика кукерите – Нешо Йовков, дъщеря му Николета и Михаил Петков, раздрънкаха своите звънци. Нелина Кацарова – на 5 години, се представи като Лазарка, Ванеса Стоева  - като Тигърче. Децата от 3 група, подготвени от педагога Елена Чумпова,  се изявиха като приказни герои, излезли от шарената книжка. Памела Делчева, Ивона Ценова, Ивайло Радомиров влязоха в ролите на Балерина, Баба Яга и Хитър Петър. Детският танцово-театрален състав „Копривщенски богородички“ и Танцов клуб „Усмивки“ показаха спектакъла си „Сватба“, в който бяха включени стари обичаи като прощаване на булката със своите родители, даряване на сватбарите и характерното в някои райони на страната „бръснене на младоженеца“. Празникът завърши с народно веселие и български хора.

ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПИРДОП“  Започна с две победи като гости домакин
Prev Post ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПИРДОП“ Започна с две победи като гости домакин
ПРОФ. ДТН ИНЖ. ЦОЛО ВУТОВ   Получи награда за изключителен принос за българската икономика
Next Post ПРОФ. ДТН ИНЖ. ЦОЛО ВУТОВ Получи награда за изключителен принос за българската икономика
Related Posts

Leave a Comment: