Пирдопчани се поклониха пред паметта на Христина Морфова и Ботевия четник Димитър Ночев

  • 0
  • 139 преглеждания

В деня на гибелта на известната оперна прима на България – Христина Морфова, загинала на 1 юни през 1936 г. в близост до източния вход на гр. Пирдоп, край изградения на мястото бюст-паметник, се състоя възпоменателно честване за 82-годишнината от трагичното събитие.

Кметът на общината Ангел Геров, председателят на ОбС инж. Мария Шентова и служители на общинската администрация се поклониха пред таланта на Българския славей Христина Морфова, прославила българската песен, фолклор и традиции в много страни на Европа. Припомнени бяха страници от житейския път и певческа кариера на певицата, както и малко известни подробности от злополучната катастрофа, прекъснала нейния творчески път. Г-н Геров и г-жа Шентова поднесоха цветя на бюст-паметника на оперната певица.

Малко след това, по повод предстоящия Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, работещите в общинската администрация – Пирдоп, изразиха уважението си и се поклониха и пред паметта на Ботевия четник от града Димитър Тодоров Ночев. На паметната плоча на героя от Априлската епопея през 1876 г., намираща се близо до мястото, където е била родната му къща, кметът Ангел Геров и председателят на ОбС инж. Мария Шентова поднесоха цветя.

Кундурджията от Пирдоп, който се е познавал с войводата от негови сказки и авторски изпълнения на революционните му стихове в Букурещ, е единственият от 208-те юнаци на четата, записани в тефтерчето на Ботев три пъти на различни страници. Димитър Ночев участва в боевете във Врачанския балкан и след разгрома на четата, достига до Пирдоп и се укрива в дома на родителите си. Предаден и заловен от властите, той е сред 40-те осъдени Ботеви четници в София. След Освобождението е държавен служител и народен представител. Като полицейски пристав в гр. Берковица, заедно с Иван Вазов и свои съратници – четници, участва в групата, която избира мелодията за популярното стихотворение “Тих бял Дунав се вълнува”, на народния поет.

В ПИРДОП  Възпоменателна заря-проверка в училището-паметник
Prev Post В ПИРДОП Възпоменателна заря-проверка в училището-паметник
ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА  Спечели още два златни медала
Next Post ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА Спечели още два златни медала
Related Posts

Leave a Comment: