ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – КОПРИВЩИЦА ЛЮБОМИР ЦЕКОВ:

  • 0
  • 216 преглеждания

Градът ни се връща към нормалния си ритъм на живот

Любомир Тодоров Цеков е роден на 5 август 1957 г. в гр. Пирдоп. В родния си град завършва и средното си образование, спортува борба, класически стил, при треньора Иван Минкин. Отбива военната си служба в Спортната школа на ЦСКА. След уволнението от българската армия започва спортната му кариера в отбора на „Левски  Спартак“ , която приключва през 1986 година. Европейски вицешампион и медалист от световни и европейски първенства.

Започва работа в Министерство на вътрешните работи. Преминава през обучение на различни школи – в Симеоново по криминалистика, на академията на ФБР курс за ръководни кадри. През 1994 година, след провеждане на полицейска операция и разбиване на престъпна група, при която е ранен тежко, е номиниран и избран за Полицай на годината. След това е назначен на длъжността началник на тежки престъпления на ОДМВР - Софийска област.

През 2007 година се кандидатира за кмет на Община Копривщица и след като е избран, се пенсионира и напуска МВР. Съпругата му е от възрожденския град, детски педагог и логопед. От двамата им сина имат и двама внука – Любчо и Самуил. За четвърти мандат се занимава в Копривщица с обществена дейност. След кметуването е общински съветник, председател на Общинския съвет, още един мандат общински съветник и от края на месец май пак е председател на местния законодателен орган.

- Г-н Цеков, преминахме един много труден период на обявената карантина, причинена от Ковид-19. Успокоиха ли се нещата в града ни?

- Нещата малко по малко тръгват. Животът се възобновява. Общинският съвет по време на карантината не е спирал да работи, както работеше и общинска администрация, при строго спазване на ограничителните мерки. Провеждахме заседания, защото имаше спешни въпроси да се обсъждат и вземат по тях решения. След отпадането на ограничителните мерки най-засегнатите бяха туристическите ни обекти – ресторанти, хотели и къщи за гости, което няма как да не се отрази на общинския и семейните бюджети. Много наши съграждани останаха без работа. Наблюдавах скачане на цени на много продукти, не само в нашия град. Колкото и парадоксално да звучи, по време на пандемията, цените вървяха нагоре. Например цените на джинджифила. От 6 лв. за килограм достигна до 25 лв. Продукт, които беше препоръчан за засилване на имунната система. Градът ни се връща към нормален ритъм на живот. Прави ми впечатление, че се увеличава броя на туристите в града. Да вземем за пример Дирекция на музеите. Служителите й през тези два месеца нямаха никакви приходи, но продължиха да поддържат музейните обекти, а в същото време в пресата отбелязваха по-важни годишнини. Музейните специалисти продължиха да работят, макар и от вкъщи, за което им изказвам моето уважение. А туризмът е основен отрасъл на препитание на местното население. През тези почивни дни – събота и неделя, ми прави впечатление, че в Копривщица имаше много групи и единични туристи – и в нашите музеи, и в частният Музей на хляба. Това може само да ни радва. Хората са ведри, не са унили, значи справили сме се със стреса.

- Като че хората започнаха да свикват с това явление – коронавируса. Как Вашето семейство преживя този период?

- Всички го преживяхме. Всички в началото с тревога следяхме пресконференциите на Националния оперативен щаб. Това ни караше по цял ден да мислим, да прекарваме много безсънни нощи. Бяхме тук, за да изкараме грипната ваканция и останахме тук – аз, съпругата ми и внука ми Любчо. Оборудвахме една стая за дистанционното обучение на внука и, слава Богу, завърши с отличен.

- Какво правехте през тези дни?

- След свършване на учебните часове, следобед правехме разходки в гората, по поляните в околностите на Копривщица. Това впрочем, правеха много копривщенци и хората, живеещи извън града, но които имат тук къщи. Гората се беше превърнала в парк. Виждаш как, спазвайки безопасно разстояние, мнозина са на разходка, където пребиваваха с часове. През другото време – на двора. Грижим се за цветята, за тревата, за да има с какво да минават толкова много часове.

- От края на май сте избран за председател на общинския съвет…

- Благодаря на колегите, които ме предложиха и подкрепиха – от Местна коалиция „Воля – ВМРД - Българско национално движение“ и ПП БСП, за бъда избран за председател на Общинския съвет. Поставил съм си за цел да работя за сближаване с общинската администрация, защото чувствам едно разделение, което не се показва видимо. Ние, кмет, администрация, директори на общинските звена и общински съвет работим за хората от града. Те са нашите началници. Ние трябва да гледаме в една посока, не да си пречим. Чувам оттук-оттам, че Любо Цеков ще работи срещу Копривщица. Недоумявам на тези приказки. Ще направя всичко възможно да имаме делови, надявам се на откровен и полезен разговор с кмета Бойка Дюлгярова, защото интересите ни са общи – благото на Копривщица. Трябва да работим заедно. Кметът има идеи, представя ги в общинския съвет ние да ги облечем в законови решения. Да върви градът напред, дали ще е канализация, водопровод, проекти. Каквото и да е! Щом е за града ни! Да го направим по-добро място за живеене.

- Няколко думи за местния бизнес?

-Това са, както казах и преди, хората от туристическия бранш. Много им беше трудно. Наша беше идеята, и по точно на Мария Тороманова, да предложим на кмета за гласуване на мерки за облекчаване таксите за поставяне на маси по време на кризисния период, което беше подкрепено от всички. И правителството намали ДДС на този бранш.

- Неминуемо начертаните цели в началото на годината ще бъдат преосмислени. Предстои актуализиране на бюджета.

- На предстоящата сесия, която ще се проведе в четвъртък, ще бъде обсъдено предложението на кмета за намаляване цените на строителната дървесина. Това го налага пазарът. Ние също направихме проучване в съседни на нас общини. При нас цената на строителната дървесина е най-скъпа. Но ние, двете групи – Местна коалиция „Воля – ВМРД - Българско национално движение“ и ПП БСП, сме готови да направим предложение на кмета за намаляване и цената на дървата за огрев за местното население. Гората е на цялото население.

- Но цените за дървесината за огрев за копривщенци са най-ниски в района.

- Още веднъж ще подчертая, че гората не е държавна, не е частна, тя е на хората. Щом намаляваме в тези тежки времена цените за бизнеса, защо да не намалим и за местната общност. И те попаднаха под ударите на кризата. Доста са и безработните в общината.

-Политиката Ви в социалната сфера?

- В началото на мандата всички общински съветници се съгласихме да отделяме една сума от възнагражденията ни, които да се събират ежемесечно. Те ще бъдат насочени за най-нуждаещи се хора, за подпомагане на различни дейности. Първият ни благотворителен жест бе към детската градина, за която закупихме нови 60  матраци и възглавници, на стойност около 3 500 лв.

- В началото сме на мандата…

- Първите шест месеца изтекоха неусетно. Никак не е лесно да си общински съветник или председател на общинския съвет, както и да си кмет. Хората, като влязат при кмета, идват със същите свои надежди и очаквания и в Общинския съвет. Понякога има неща, които и да имаш доброто желание, не можеш да ги свършиш, но хората това не го знаят и разбират. Те искат да им се свърши работата и донякъде са прави. Доста опит натрупах. През този мандат съм готов с всички сили да работя за града, но след това съм решил да се оттегля от политическа и обществена работа. Ще помагам, ако бъда потърсен за съдействия, разбира се, само да  е живот и здраве. Не ми се иска, казано в кръга на шегата, ликът ми да бъде по дуварите и портите, да ми рисуват мустаци, очила и да ми избождат очите, защото нещо не съм направил, както са очаквали от мен копривщенци /смее се/.

КОПРИВЩЕНЦИ  Сведоха глави пред паметта на апостола Тодор Каблешков
Prev Post КОПРИВЩЕНЦИ Сведоха глави пред паметта на апостола Тодор Каблешков
В МЕСТНОСТТА „СВ. ПЕТКА” НАД СЕЛО ЧАВДАР
Next Post В МЕСТНОСТТА „СВ. ПЕТКА” НАД СЕЛО ЧАВДАР
Related Posts

Leave a Comment: