Работилница за великденски яйца в Чавдар

  • 0
  • 102 преглеждания

За осмапоредна година работилница за великденски яйца „Шарен, зелен Великден” зарадва децата от Община Чавдар на Велики четвъртък – 25 април. От 16.30 часа на площад „Васил Левски” всяко дете имаше възможността да се включи в демонстрациите на техники за изработка на писани яйца. Най-забавно това занимание се оказа за малчуганите от Детска градина „Щастливо детство”.

За момичетата и момчетата, които посетиха работилницата за великденски яйца, имаше и образователна част. Подробности за обичая и неговата символика в православния календар, децата научиха от дългогодишната самодейка Генка Александрова. Облечена в народна носия тя пренесе присъстващите назад във времето, когато баби и техните внуци са очаквали с нетърпение Христовото Възкресение.

Както повелява обичаят, първото боядисано яйце беше пуснато в червената боя от Генка Арександрова, която направи кръстен знак на челата на децата, а след това то беше предадено за съхранение в общината до следващия Великден през 2020 година.

Осмата работилница за боядисването на великденски яйца „Шарен, зелен Великден”, беше организирана от Общинската администрация и читалище „Надежда ” – Чавдар, а събитието беше уважено от секретаря на ОбА Павлина Павлова, баби, дядовци, деца и майки.

НА РАЗПЕТИ ПЕТЪК В ПИРДОП  Деца и възрастни преминаха под плащеницата
Prev Post НА РАЗПЕТИ ПЕТЪК В ПИРДОП Деца и възрастни преминаха под плащеницата
Ненко Андреев – супер шампион
Next Post Ненко Андреев – супер шампион
Related Posts

Leave a Comment: