РОДОЛЮБЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА Засвидетелстваха почитта си към Априлци в Копривщица

  • 0
  • 120 преглеждания

На 1 май в Копривщица, на историческия площад „20-ти Април“, тържествено беше отбелязана 145-годишнина от избухването на Априлското въстание. Поради епидемиологичната обстановка през миналата година тържеството не беше проведено.

Във възрожденския град пристигнаха много българи от цялата страна, за да изразят почитта си към героите на Отечеството. Копривщенци отбелязаха двоен празник – традиционното честване на началото на славната Априлска епопея и 170 години от рождението на автора на знаменитото Кърваво писмо Тодор Каблешков. Гости на тържеството бяха ген.-майор Явор Матеев – командир на съвместното командване на специалните операции на Българската армия, народни представители от 26 Многомандатен избирателен район - Софийска област, Росица Иванова – началник на Регионално управление на образованието – Софийска област, кметовете на общините Антон, Златица, Мирково, Пирдоп, Чавдар, Челопеч и с. Чифлик, Троянско, родственици и наследници на участници в Априлската въстание.

След Химна на Република България, ученичката Анастасия Иванова изпълни Каравеловата „Хубава си, моя горо“ със съпровода на духовия оркестър на СУ „Любен Каравелов“, под диригентството Валентин Петков. Кметът на общината Бойка Дюлгярова в приветственото си слово отбеляза, че бледоликият 25-годишен Тодор Каблешков пръв смело провъзгласи: „Свобода или смърт“ в преломната 1876 година. „Копривщица даде първата пушка на въстанието и дръзна да призове към борба своите братя, не само в Четвърти революционен окръг, но и из цялата поробена родина и тропот на конски копита отеква по пътя към Панагюрище. Огънят лумва, плющят знамената с български лъв“, каза тя.

Народният представител Валентин Милушев поздрави домакините и техните гости с паметната дата. С решение на общинския съвет за Почетен гражданин на Копривщица бе обявена посмъртно Райна Кацарова-Кукудова за изключителния й принос в съхранението и популяризирането на местния фолклор и за отстояването на инициативата й Копривщица да бъде домакин Националните събори на народното творчество. Кметът Бойка Дюлгярова връчи почетния плакет и символичния ключ на Копривщица на сина на фолклористката Гео Кукудов.

В отговор г-н Кукудов с дълбока признателност благодари за почитта към майка му. „Тя бе един възрожденец, който не пожали сили да популяризира българския фолклор в целия свят, подчерта Гео Кукудов, който е потомък на свещеник Илия Кацаров, заклевал копривщенските въстаници заедно с поп Никола Белчов. Грамоти за принос в културния живот на Копривщица бяха връчени на братята близнаци Иван и Стефан Николови – емблематичните асистенти на черешовото топче, макет, на което им беше връчен. Двамата повече от 45 години се превъплъщават в копривщенски топчии в най-гледаната и масова възстановка на епизоди от избухване на Априлското въстание в страната.

На Мавзолея на Априлци бяха поднесени венци и цветя от управителя на Софийска област, Община Копривщица, ген.-майор Явор Матеев, ГЕРБ - Средногорие, БСП – Софийска област, Общински съвет – Копривщица, кметство в с. Чифлик, началника на военно формирование 42 650 – Копривщица, Дирекция на музеите, СУ „Любен Каравелов“, читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“, Клуб „Традиция“, „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД.

Получени бяха поздравителни адреси от президента на Република България Румен Радев, ген-майор Явор Матеев, Националното сдружение на общините в Република България, Синдиката на българските учители, общините Тополовград и Чавдар, компаниите „Елаците-Мед“ АД, „Геотехмин“ ООД и „Геострой“ АД.

„Аурубис България“   Въведе стандарта The Copper Mark
Prev Post „Аурубис България“ Въведе стандарта The Copper Mark
БЛАГОРОДНИ БЪЛГАРКИ  Стоплиха сърцата на много хора от Средногорието
Next Post БЛАГОРОДНИ БЪЛГАРКИ Стоплиха сърцата на много хора от Средногорието
Related Posts

Leave a Comment: