СПОРТИСТИТЕ АРМЕН НАЗАРЯН И НЕГОВИЯТ СИН ЕДМОНД Представиха пътя на успеха пред ученици в село Чавдар

  • 0
  • 104 преглеждания

На 25 февруари във физкултурния салон на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в село Чавдар, се състоя шестата поредна среща, част от програмата учебното заведение и пекарна „Прованс” инициатива „Срещни известните, стани като тях”. Събитието беше уважено от секретаря на общинската администрация Павлина Павлова, ученици, учители, родители и гости на село Чавдар.

Тази среща на учениците от най-малката община в България беше посветена на спорта. Поредните гости бяха спортистите Армен Назарян и неговият син Едмонд Назарян.

Разговорът с двамата именити състезатели започна с химна на Република България, докато те държаха гордо българския трибагреник. Това беше и специален поздрав от домакините към новия и съвсем заслужен успех на Едмонд. Водеща на вечерта Мария Цачева приветства гостите и представи техните житейски и спортни биографии. На мултимедийния екран в салона на училището бяха прожектирани кадри от родната страна на Армен Назарян – Армения, и всички присъстващи научиха интересни неща за родината му.

Армен Людвигович Назарян е бивш арменски и български състезател и настоящ треньор по борба в класически стил у нас. Роден е на 9 март 1974 г. в град Масис. Започва да се занимава с борба през 1982 г. Първият му треньор е Роберт Нерсесян. През 1983 г. печели първи златен медал от градско първенство за юноши-младежи. Състезава се за Армения и печели шест медала от престижни първенства. Олимпийски шампион от летните олимпийски игри в Атланта през 1996 г.

От този момент започва да се състезава за България, като за привличането му у нас принос имат Валентин Йорданов и Гриша Ганчев. Получава българско гражданство с президентски указ през 1997 г. Висок е 160 см. и тежи 60 кг. Състезател на „Славия-Литекс“, с личен треньор Братан Ценов.

Неговият син Едмонд Армен Назарян е български състезател по класическа борба. На 11 февруари тази година, само на 18 години, стана европейски шампион в категорията до 55 кг. Сред другите му успехи са двукратен европейски шампион за кадети, сребърен и бронзов медалист от Световното първенство за кадети, трето място на Младежки олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 г. и много републикански титли. Целта муе да надмине успехите на своя баща, каза той на срещата си в с. Чавдар.

Армен Назарян след края на състезателната си кариера е старши треньор на българския национален отбор по класическа борба. Пред чавдарчани той разказа за детството си, за трудностите, тренировките, за пътя от Армения до България, за необходимите качества – дисциплина, воля, усърдие, да следваш мечтите си. Едмонд добави, че винаги трябва да имаш цел и да я следваш, а след това разказа и как преминава един негов ден, какво вижда в очите на опонента, как е плакал като малък и не е искал медала, защото не е златен. Той допълни, че всеки един ден е борба, независимо каква е тя.

Момчето, което победи опоненти с 15 години по-възрастни от него и тази година ще е абитуриент, сподели от колко много неща се лишава. Каза, че може да хапне шоколад преди тренировка, но никога не си позволява газирана напитка, чипс и други такива храни.

Към гостите бяха отправени множество въпроси от присъстващите. Един от тях беше свързан с познанството му с двамата борци от село Чавдар Стоян и Петър Балови. За лишенията, които търпят, за да могат да поддържат своята форма. Едмонд Назарян сподели, че почти няма личен живот, защото времето му преминава в по-голямата му част в тренировки, учение и пътувания.

Секретарят на общинската администрация г-жа Павлова благодари за приетата покана на Армен Назарян и неговия син да участват в училищната инициатива „Срещни известните, стани като тях”. Тя поднесе подарък на спортистите – рекламни материали за Община Чавдар. Директорът на училището Мария Дурчева също благодари на гостите за прекрасната среща, която те осъществиха в село Чавдар. Армен Назарян подари свой албум на училището и общината и се снима с всички желаещи за спомен.

На финала на срещата от колектива на пекарна „Прованс“ бяха подготвили коктейл, а двамата гости донесоха бонбони, за да споделят съвсем скорошния успех на Едмонд за европейската титла.

ДЕЦАТА НА КОПРИВЩИЦА  Научиха легендата за хан Аспарух и мартеницата
Prev Post ДЕЦАТА НА КОПРИВЩИЦА Научиха легендата за хан Аспарух и мартеницата
„ГЕОТЕХМИН“ И „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“   Връчиха наградите от конкурса „Магията на производството. Рудодобивът – познание и бъдеще“
Next Post „ГЕОТЕХМИН“ И „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ Връчиха наградите от конкурса „Магията на производството. Рудодобивът – познание и бъдеще“
Related Posts

Leave a Comment: