Сто и трима колоездачи изкачиха скоростно Златишкия проход

  • 0
  • 115 преглеждания

Сто и трима колоездачи се включиха на 7 май в първото скоростно изкачване на Златишкия проход, организирано от Колоездачен клуб „Велосити“, Клуб „Свободно измерение“ – Златица и община Челопеч. Те трябваше да изминат тринадесетте километра от старта на площад „Освобождение“ в с. Челопеч, до върха на превала в състезателно темпо, тъй като за най-добрите имаше предвидени и награди. В подкрепа на екстремното изживяване за любителите и професионалистите от клубове от столицата и страната, като ЦСКА, „Левски“ – София, „Драг“, „Велосити“, гр. Несебър и др., бяха „Аурубис България“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, общината и фирма „Шушон“ – Златица и други спомоществователи. Самите състезатели заплащаха такса от 10 лв. за участие и бяха разделени в няколко възрастови групи и категории – юноши (до 18 години), жени, „Мастерс“ (мъже от 35 до 45 години), „Елит“ (мъже от 18 до 35 години),  „Елит – Про“ (професионални колоездачи от 18 до 35 години), „Ветерани“ (45 + години.

Регистрацията на колоездачите започна малко след 9 часа в неделния ден от Гергана Николчева и Петя Радева, а след техническия инструктаж, точно в 11 часа бе даден и старт на проявата, което направи изпълнителният директор на „Арубис България“ Тим Курт. Колоната бе водене от патрулен автомобил на РПУ – Пирдоп и придружавана от служител на МВР с мотоциклет от Моторизираната бригада в София.

По думите на президента на клуб „Велосити“ Борислав Козарев състезанието е преминало на добро ниво, а избраният маршрут идеален за подобен род прояви, тъй като проходът е затворен за автомобили и няма движение на моторни превозни средства по него. Г-н Козарев сподели, че идеята е състезанието да се превърне в традиция, за което вече се провеждат разговори между организаторите.

След около час и половина състезателите се завърнаха в село Челопеч, като бе дадена почивка, за да се подкрепят и възстановят силите си след усърдното каране. Както бе предвидено по програма – в 14 часа бе извършено награждаването на най-бързите колоездачи в отделните категории. При юношите на първото място на почетната стълбичка се изкачи Гаврил Стефанов от клуб „Янтра“, изминал разстоянието за 28:02.767 мин. Втори е Цветан Иванов от клуб „Велосити“, с време 28:02.953 мин., а трети Габриел Тодоров от „Драг“, спрял хронометрите на 30:24.354 мин. При мъжете от категория „Мастърс“, първи е Огнян Стефанов с време 27:22.061 мин., а втори и трети – Димитър Димитров и Даниел Петров.

В категория „Елит“ победител е Красен Киров, изминал тринадесетте километра за 27:37.783 мин., следван от Петър Дашев и Богдан Кирев – и двамата от Колоездачен клуб „Цар Симеон“, с времена, съответно от 28:18.636 и 28:28.969 мин. Както бе и очаквано, най-бързо изкачването на Златишкия проход бе извършено от професионалните колоездачи. Рекордьор на първото състезание стана Александър Александров от клуб „Несебър“, спрял хронометрите на 25:29.862 мин., следван от Петър Чавдаров от същия клуб (27:10.314 мин.) и Денис Добрев от „Драг“ (29:13.919 мин.).

Много похвали и възхищение сред зрителите и състезателите предизвика участието на единадесетте жени в групата. Първа на върха от тях за 32:22 мин. достигна Ивета Алексиева от клуб „Велосити“, следвана от Петя Минкова (36:36 мин.) и Юлияна Стоянова (43:44 мин.).  При ветераните победител е Добромир Минчев от клуб „Янтра Исполин“ (31:27.273 мин., следван от Валери Йотов от „Байк Център Тийм“ (31730.311 мин.) и Манол Вранчев от „Левски“ (32:29.250 мин.).

Медалите, паричните премии и предметните награди на призьорите връчиха изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт, директор „Производство“ на компанията Димо Кирилов, кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, зам.-кметът на община Златица, а на професионалистите и най-добрата жена Ивета Алексиева. За победителя при тях имаше и по целувка от две красиви дами от клуб „Велосити“. Награди получиха още най-добре представилия се състезател от община Челопеч Тома Томов, за Цветан Бакърджиев, един от спонсорите – Лукан Червенков от Златица, както и най-възрастният и най-младият участник в състезанието.

ТРИ ДНИ ВЕСЕЛИЕ В СЕЛО АНТОН  За Деня на общината
Prev Post ТРИ ДНИ ВЕСЕЛИЕ В СЕЛО АНТОН За Деня на общината
Next Post В ЧАВДАР И в село Чавдар честваха светеца
Related Posts

Leave a Comment: