В ЧАВДАР И в село Чавдар честваха светеца

  • 0
  • 100 преглеждания


На 6 май – денят на Св. Георги Победоносец, в село Чавдар по повод големия християнски празник, се състоя водосвет в чест на светеца – воин. В местността „Южека”, където се намира параклисът на негово име, беше  организиран празник от ръководствата на църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Михаил” и общинската администрация.

Отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи празничен водосвет в параклиса, чийто патрон е Свети Георги. По чаша от светената вода си взеха мнозина от присъстващите. С нея той поръси всеки за здраве и късмет през годината. Много бяха и имената, записани от чавдарчани, които отец Недко прочете след празничната литургия, а имаше и такива, които осветиха свои лични вещи и икони.

Спазена беше и традицията и членовете от Църковното настоятелство се  бяха погрижили да се жертват четири овце за приготвянето на празничния корбан, който се приготвяше на огъня в три големи казани. Помощ при подготовката на ритуалната гозба, оказаха членовете на общинската администрация. Курбанът беше осветен от отец Недко Бръмбаров. Три от жертвените животни бяха закупени със средства на настоятелството, а четвъртата е дарение от жител на селото.

За приготвянето на обредната гозба свещенодействаха майстор – готвачът Рашко Балов, както и негови помощници. Празникът продължи до късно след обяд.

Много от празнуващите идваха, запалваха си свещ на светеца, вземаха си от жертвения курбан и се отправяха отново към  вкъщи, прогонвани от студеното време. Сред чавдарчани обаче и имаше и такива, които останаха на празника и продължиха с веселието.

Сто и трима колоездачи изкачиха скоростно Златишкия проход
Prev Post Сто и трима колоездачи изкачиха скоростно Златишкия проход
КОЛЕКТИВЪТ НА „ЕЛАЦИТЕ-МЕД” АД
Next Post КОЛЕКТИВЪТ НА „ЕЛАЦИТЕ-МЕД” АД
Related Posts

Leave a Comment: