ТИЙНЕЙДЖЪРКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА Четвърта при жените на 1500 м. и 800 м. на националния шампионат

  • 0
  • 97 преглеждания

В събота и неделя – 8 и 9 август, се проведе националният шампионат по лека атлетика за мъже и жени. Състезанията на пистата на стадион „Васил Левски“ в столицата преминаха при сложна метеорологична обстановка и това се отрази на резултатите на спортистите.

Най-добрата девойка старша възраст у нас – пирдопската лекоатлетка Елица Тодорова, която е само на 19 години, стартира в две дисциплини – на 1500 м. и 800 м. гладко бягане. Надпреварата е била в две серии, с участието на осемнадесет спортистки. Три от тях са бягали извън класирането, а други три не са завършили, съобщава на сайта си Българската федерация по лека атлетика.

Нашата представителка е бягала в по-силната втора серия, редом до професионални състезателки, някои от които са преминали подготовка преди шампионата в чужбина. За късмет на атлетките по време на техния старт дъжд не е валял, но поради силния насрещен и страничен вятър, резултатите им са далеч от постиженията в дисциплината от предишни стартове. Групата е бягала в куп и сравнително бавно темпо до около триста метра преди финала, когато атлетките са ускорили, каза по телефона треньорът на Елица Тодорова – Ваньо Масларски.

Първа финалната линия е преминала Лиляна Георгиева от Спортен клуб „Актив 2013“ – Пловдив, завоювайки златния медал с време 4:41.04 мин. Втора е Милица Мирчева от „Атлет“ – Мездра с резултат 4:44.22 мин., а трета – Моника Георгиева от Локомотив 55“ – Горна Оряховица, спряла хронометрите на 4:45.70 мин. Елица е непосредствено след призьорките, с резултат 4:47.16 мин. За сравнение времето на пирдопчанката на същата дистанция две седмици по-рано на шампионата в нейната възраст е 4:39.45 мин., и ако го бе повторила, щеше да грабне златния медал. Останалите атлетки са завършили далеч след първите четири.

Г-н Масларски заяви, че постижението на Тодорова е добро за бягане при дамите, въпреки че е можела да постигне и по-добро класиране. Причина за това е било по-късната атака на Елица Тодорова и оставащите метри до финала не са й достигнали да се нареди на почетната стълбичка, за което е имала шанс.

В неделя – 9 август, от 18 часа Елица Тодорова участва на дисциплината 800 м.  и завърши отново четвърта, с време от 2:16 мин. В надпреварата са участвали всички най-добри атлетки на България в средните разстояния, каза г-н Масларски. Състезанията бяха на често и във всяко едно тя е показала добрите си бегови възможности. Всички нейни противнички на пистата са изцяло отдадени на атлетиката. Тренират по два – три пъти на ден, а за Елица това е невъзможно. Учи за матури, подготвя се максимум по един път дневно и въпреки това, вече се състезава наравно с по-големите от нея, доказвайки, че е фактор в българската атлетика. Потенциалът на Елица Тодорова е доста голям, каза той.

Треньорът Ваньо Масларски и спортистите изразиха признателността си към изпълнителния директор на „Аурубис България“ Тим Курт и колектива на компанията за помощта, която оказват на клуба за подготовката преди стартовете и за участията в състезанията. Благодарение на продължаващото партньорство между двете страни, атлетите са имали възможност да проведат интензивна подготовка в София при условия, близки до състезателните. Пистата на стадиона в гр. Пирдоп не позволява да се провежда пълноценна подготовка на атлетите, заяви г-н Масларски.

На пирдопската атлетка предстои участие на Балканското първенство за девойки старша възраст, което засега е планирано да се проведе след месец в Република Турция.

СРЕДНОГОРСКИ ЛОВЦИ   С добра слука в отстрела на пернат дивеч
Prev Post СРЕДНОГОРСКИ ЛОВЦИ С добра слука в отстрела на пернат дивеч
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАСТОЯТЕЛСТВОТО НА ЧИТАЛИЩЕ „СВЕТЛИНА“ В С. ДУШАНЦИ КРИСТИНА ПЕТКОВА
Next Post ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАСТОЯТЕЛСТВОТО НА ЧИТАЛИЩЕ „СВЕТЛИНА“ В С. ДУШАНЦИ КРИСТИНА ПЕТКОВА
Related Posts

Leave a Comment: