УПРАВИТЕЛЯТ НА СОФИЙСКА ОБЛАСТ ИВАН ИВАНОВ Проведе работни срещи в общините Златица и Челопеч

  • 0
  • 122 преглеждания

На 27 януари 2022 г. назначеният наскоро от правителството за управител на Софийска област Иван Иванов проведе работни срещи с кметовете и представители на общините Златица и Челопеч. Той бе придружаван от секретаря на областната администрация Мая Цанова.

При пристигането си в Община Златица г-н Иванов бе посрещнат от кмета инж. Стоян Генов, зам.-кмета Илия Македонски, главния инженер Тони Куртева, юридическия консултант на ОбА Екатерина Клечкова и кмета на Кметство Петрич Мария Ангелова, част от които по-късно участваха в работната среща.

Преди разговорите областният управител и инж. Стоян Генов поднесоха цветя пред паметника на загиналите за обединението на България златичани във войните 1912 – 1913 и 1915 – 1918 г. в центъра на града. Веднага след това в една от залите на общинската администрация Иван Иванов проведе откровен и ползотворен диалог с кмета на Община Златица и членове на екипа му. Инж. Генов благодари на г-н Иванов за желанието да се запознае с общината. Той запозна гостите проектите, изпълнени до момента и с тези, които в скоро време ще бъдат стартирани. Общината е динамично развиваща се, предстои да бъде окончателно финализиран проектът за въвеждане в експлоатация на компостиращата и сепарираща инсталация в Депото за твърди битови отпадъци, които бяха открити точно преди година, посочи инж. Генов. Реализирани бяха проекти за озеленяване на улици, в съставните селища Карлиево, Петрич и Църквище, се изпълниха строителни дейности за обновлението на техните централни части, което се приема изключително добре от населението. В тях активно работят с подкрепата на компанията „Аурубис България“ здравни кабинети, което е сериозна подкрепа за възрастните хора. Има добра комуникация с големите компании в региона и благодарение на партньорските програми с тях реализираме голяма част от идеите си за развитие на общината, посочи инж. Генов.

Основният проблем на Златица е остарялата водопроводна мрежа, каза той. – необходима е подмяна на амортизираните стари етернитови тръби, които са от 50-те години. По този въпрос вече се правят стъпки – ще се подмени мрежата на седем улици, като на някои от тях ще се изградят тротоари и ще се асфалтират изцяло или частично. Проведени са всички необходими законови процедури и се очаква подобряване на времето, за да бъдат стартирани. Така ще отговорим на очакванията на населението за подобряване на водоснабдяването и уличната мрежа, заяви г-н кметът.

Той насочи вниманието на своите гости и за необходимостта от подобряване на пътната връзка между общините Златица и Етрополе, която е най-късата за преминаване от Тракия към Дунавската равнина. Половината от трасето е ремонтирано, но е необходимо това да се случи и от северната страна на Стара планина, посочи инж. Стоян Генов.

Управителят на Софийска област Иван Иванов сподели, че Златица е втората община в областта, която посещава. За трите седмици, откакто е на този пост, той се е опитал да се извести за проблемите, които имат да решават общините. „Запознат съм с проекта за водния цикъл. Смятам, че ситуацията в село Карлиево, което е на територията на общината, е най-тежка. – каза той. – Имате пълна подкрепа от моя страна за решаването му“, подчерта управителят на Софийска област. Кметът инж. Стоян Генов обясни, че липсата на достатъчно вода за питейни нужди в селото е само в определени периоди и това се дължи на поливане на земеделски имоти, пускането през зимата на чешмите да текат, поради ниските температури и когато се изварява ракията. Той каза, че има информация за незаконни отклонение от водопроводната мрежа, за което е уведомил районната прокуратура.

Областният управите увери домакините си, че има амбицията администрацията, която ръководи, да бъде отворена за нуждите на общините и хората. И винаги ще съдейства, когато е необходимо на кметовете. В края на разговорите инж. Генов подари на гостите си Иван Иванов и Мая Цанова издания за историята на региона и рекламни материали за Община Златица и съставните селища. След приключване на срещата с представителите на екипа на общинската администрация, областният управител и кметът разговаряха „на четири очи“ за изразеното преди време намерение от жители на селата Карлиево и Църквище да се отделят от Община Златица. „Ще разговарям с хората и трябва да намерим най-доброто решение за тях“, каза той.

По-късно областният управител Иван Иванов секретарят на ОблА Мая Цанова разгледаха Златишкия метох – емблематична за града сграда, построена около 1834 г., и през годините е имала различни предназначения – за килийно училище, място за кръщаване, административна сграда към църквата, а в периода 1870 – 1872 г. служила и за убежище на Васил Левски.

По време на посещението си в Община Златица областният управител посети село Църквище и разговаря с общинските съветници Мария Нейкова, Стоянка Петрова и Димчо Рашев. Той разгледа Младежкия център за екстремни спортове и местното читалище „Никола Вапцаров“. След гостуването си в Църквище, Иван Иванов отпътува за село Карлиево, където се срещна с кметския наместник Ненко Миндилов и общинския съветник Цветана Радева. Двамата му представиха своите добри социални придобивки – новият здравен кабинет и пенсионерския клуб.

По-късно през деня Иван Иванов се е срещнал и с кмета на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков, съобщиха от пресцентъра на областната управа. Инж. Кесяков е представил на своя гост основните проекти, по които работи общината. Един от въпросите, който кметът на Община Челопеч е поставил пред областния управител, е за продължаване на проекта за ремонта на втората част от пътя през Златишкия проход. Областният управител се е ангажирал с логистична подкрепа този важен за общините от Средногорието инфраструктурен проект да бъде задвижен отново.

Пресцентър

НОВО ОБЗАВЕЖДАНЕ   В СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град Копривщица
Prev Post НОВО ОБЗАВЕЖДАНЕ В СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град Копривщица
„ГЕОТЕХМИН“ ООД  Подкрепи достойни българи с каузи в полза на нуждаещи се сънародници
Next Post „ГЕОТЕХМИН“ ООД Подкрепи достойни българи с каузи в полза на нуждаещи се сънародници
Related Posts