В ЧАВДАР На Богоявление дарове за предстоятеля на храма

  • 0
  • 99 преглеждания

На 6 януари в храм „Св. Архангел Михаил” в село Чавдар на тържествената Богоявленска служба по повод големия християнски празник, извършена от отец хаджи Недко Бръмбаров, присъстваха жители и гости на общината. Честването на Йордановден беше уважено от кмета Григор Даулов, секретарят на ОбА Павлина Павлова, председателят на ОбС Мария Томева, служители в местната власт, читалищни дейци, общественици.

Много миряни от селото още рано сутринта побързаха да посетят Божия дом, където да си запалят свещ за здраве и късмет за себе си и за цялото си семейство през настоящата година. За пожелалите да бъдат прочетени имената им за здраве от свещеника, той направи това по време на водосвета.

Отец хаджи Недко Бръмбаров поръси всички присъстващи, за да са свежи като здравеца и „бистри” като водата през новата година. След добрите благопожелания на отец Недко, дойде редът да се спази традицията по ритуала „Къпане на попа на Богоявление”. Обичаят символизира пречистването на Божия служител със светена вода. И е подобен на кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан. По традиция в село Чавдар това се прави от младо момче или зрял мъж.

Честта да изпълни обряда имаше двадесетгодишният Тома Заренов. Облечен в народна носия, той поля главата на свещеника със светена вода, а след това го дарува според традицията. В благодарност отец Недко Бръмбаров благослови миряните, някои от които надариха свещеника с още подаръци. След това от Църковното настоятелство беше приготвена скромна трапеза за уважилите празника, който продължи с благопожелания за успешна и добра година.

В СЕЛО КАМЕНИЦА  Честват Йордановден за първи път
Prev Post В СЕЛО КАМЕНИЦА Честват Йордановден за първи път
ЧЛЕНОВЕ НА КЛУБ „ТРАДИЦИЯ“ – ЗЛАТИЦА  Проведоха открит урок пред ученици на СУ „Паисий Хилендарски“
Next Post ЧЛЕНОВЕ НА КЛУБ „ТРАДИЦИЯ“ – ЗЛАТИЦА Проведоха открит урок пред ученици на СУ „Паисий Хилендарски“
Related Posts

Leave a Comment: