В Чавдар припомниха за делото на Ботев

  • 0
  • 110 преглеждания

Късно вечерта на 1 юни в Община Чавдар се проведе тържествена заря-проверка по повод Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Възпоменателното честване беше организирано от общинската администрация и читалище „Надежда”. На събитието присъстваха много жители на общината, както и учителският, и ученическият колектив на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”.

С факелно шествие, начело с портрета на поета-революционер Христо Ботев и българския трибагреник, множеството от уважилите поканата на организаторите се отправи към Братската могила, която се намира над село Чавдар. Там Мария Комитова и Валентина Бонева изнесоха рецитал, посветен на смелите български войни, в който превес взеха стихове на Христо Ботев и Иван Вазов. Специални гости за участие в програмата бяха учениците от духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов” в град Копривщица. Те се погрижиха и за музикалното оформление на празника и допринесоха за повече тържественост в него.

На финала на честването Мария Комитова и Валентина Бонева съобщиха имената на загиналите за свободата на Родината чавдарчани, жертвали живота си по време на Освобождението, Балканската война, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война.

Чавдарчани и гости на селото сведоха глави и с едноминутно мълчание почетаха паметта на българите, дарили живота си за България.

Като кулминация и край на възпоменателното тържеството, Общинската администрация беше подготвила специална заря от разноцветни фойерверки, които близо две минути озаряваха небето над Братската могила. Венци и цветя бяха положени от Община Чавдар, читалище „Надежда”, членовете на пенсионерския клуб, на местната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в селото, граждани и гости.

ДАМИ ОТ ИНЕРУИЛ КЛУБ – ПИРДОП
Prev Post ДАМИ ОТ ИНЕРУИЛ КЛУБ – ПИРДОП
В ОБЩИНА АНТОН  Цветя за патрона на селото
Next Post В ОБЩИНА АНТОН Цветя за патрона на селото
Related Posts

Leave a Comment: