В ЧАВДАР Възхвала за националния празник

  • 0
  • 107 преглеждания

На 1 март в салона на читалище „Надежда” в село Чавдар, по инициатива на Общинската администрация и ръководството на местната културна институция, беше отбелязана 140-годишнина от Освобождението на България от турско иго. Организаторите бяха поканили изпълнителите от група „Грамофон”, които представиха едни от най-хубавите руски и български песни.

На 3 март, пред паметника на загиналите на площад „Васил Левски”, се състоя поклонение пред българските и руски войни, дали живота си за свободата на малка България. В паметното събитие взеха участие кметът Пенчо Геров, служители от ОбА, читалищни дейци, членове на Клуба на пенсионера и Съюза на офицерите и сержантите от запаса в селото, учители и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, възпитаници от Детска градина „Щастливо детство”, множество граждани.

В литературно-музикалната програма, посветена на 140-годишнина от възстановяването на българската държава, се включиха момичетата и момчетата от основното училище, които изпълниха песни, стихотворения и народни танци. Много силен и въздействащ на присъстващите на честването бе рециталът на поемата „Опълченците на Шипка” от малкия Ангел Славчев.

Драматизацията на стихотворението „Даваш ли, даваш Балканджи Йово” още повече накара чавдарчани да се почувстват горди със своите предци, дали живот си в годините на робството, за да ни има нас днес и България. С две изпълнения се представиха и членовете на Детска фолклорна група „Славейче”, с художествен ръководител Цветанка Георгиева. Те и тяхната преподавателка по пеене още веднъж доказаха, че обичат народната песен. Похвално беше и участието на малчуганите от Детска градина „Щастливо детство”. Прочувствено слово за 140-годишнина от Освобождението, прочете Мария Комитова.

Цветя в знак на преклонение пред паметта на загиналите руски и български войни бяха поднесени венци и цветя от ръководствата на Община Чавдар, читалище „Надежда”, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Съюза на офицерите и сержантите от запаса в общината и от гражданите.

Празникът продължи с инициативата „Пробуждане с хоро”, която се реализира за втора поредна година в село Чавдар. На хорото се наловиха млади и стари.

ТЪРЖЕСТВЕНА ПРОВЕРКА-ЗАРЯ 	 За Трети март в Челопеч
Prev Post ТЪРЖЕСТВЕНА ПРОВЕРКА-ЗАРЯ За Трети март в Челопеч
Актьорът Любен Чаталов участва в тържествата в Мирково
Next Post Актьорът Любен Чаталов участва в тържествата в Мирково
Related Posts

Leave a Comment: