В МЕСТНОСТТА „БАКАДЖИК“ Празник на конния спорт

  • 0
  • 136 преглеждания

Отложеният поради епидемичната обстановка в страната празник на конния спорт – Тодоровден за 2021 г., се проведе на 22 май в землището на Община Златица. В местността „Бакаджик“, южно от града, се събраха стотици почитатели на благородните животни, които от Средновековието се считат за най-важните за победите и успехите на българския народ. Организатор на проявата бе Илия Медаров, който получи подкрепа в подготовката на надпреварата от ПК „Златица – 91“, Младен Медаров, Дончо Павлов и Мариан Медаров. Организаторите бяха подготвили и провеждане на томбола за зрителите, затова Илия Медаров заяви, че в помощ на провеждане на късния Тодоровден са всички, които си закупят билети.

Състезанието премина в двете традиционни за този празник категории – надпрепускване по определено разстояние и теглене на тежък товар от няколко траверси, поставени на метална шейна. Да наблюдават записалите се да застанат на старт стопани на коне бяха дошли хора от всички краища на Средногорието, Етрополе, Пловдивско, а по пътя до мястото на събитието и по съседните му поляни можеха да се видят над 170 паркирани леки и специализирани за превоз на животни автомобили.

Илия Медаров поздрави стопаните, отзовали се на поканата за провеждането на празника, както и многобройните зрители, като пожела на всички да се веселят от сърце и душа в хубавото и слънчево време. Мотото на надпреварата е „Да прогоним пандемията“, каза г-н Медаров и изрази увереността си, че трудностите, които ни съпътстваха през миналата и от началото на тази година, вече отминават.

В кушията за най-бърз кон се бяха записали четирима участници, а първи пресече финалната линия Делчо Стефанов с кон Софокъл. Втори се нареди Борис Узунов с кон Шейтан, а трети е Даниел Ранчев с кон Идалго. Четвърти на финала пристигна Петър Евтиминов.

В надтеглянето участниците с тегло на животните до 500 кг. бяха петнадесет. По-горната група – до 600 кг. на състезателните коне, се бяха записали четирима животновъди, а при най-тежките коне – до 700 кг., те бяха трима. За класираните на първо, второ и трето място, бяха осигурени от организаторите парични премии, съответно от 600, 500 и 400 лв. В категорията до 500 кг. победители станаха братя Чиркови, с кон Боран. На второ място се нареди Иван Андреев, с кон Алекс, а третото място завоюва Доан Бобев с кон Дико.

В групата на състезателните животни със собствено тегло до 600 кг. първото място завоюва Милчо Иванов, с кон Вито. Втората премия заслужи Николай Васков с кон Армандо, а третата получи Христомир Христов с кон Мечо. В най-тежката категория – до 700 кг., безспорен първенец стана Йордан Бонев с кон Буби, втори е Божидар Миланов с кон Ина, а третото място заслужи Георги Милчев с кон Вито.

СДРУЖЕНИЕТО НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ В КОПРИВЩИЦА  С нови управителен съвет и ревизионна комисия
Prev Post СДРУЖЕНИЕТО НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ В КОПРИВЩИЦА С нови управителен съвет и ревизионна комисия
ОТБОРЪТ НА СУ – ПИРДОП ПО ПРИЛОЖНО КОЛОЕЗДЕНЕ  Втори в първия кръг от републиканския шампионат
Next Post ОТБОРЪТ НА СУ – ПИРДОП ПО ПРИЛОЖНО КОЛОЕЗДЕНЕ Втори в първия кръг от републиканския шампионат
Related Posts

Leave a Comment: