В ОБЩИНА ЧАВДАР Дванадесети национален фолклорен фестивал „Да запеем заедно песните на Средногорието”

  • 0
  • 105 преглеждания

На 8 юни в комплекс „Св. Петка” в едноименната местност над село Чавдар, се проведе дванадесетото издание на националния фолклорен фестивала „Да запеем заедно песните на Средногорието ‘2019”. Организацията на песенния празник бе на ръководствата на общината и настоятелството на читалище „Надежда”.

Начало на програмата даде секретарят на Общинската администрация Павлина Павлова. Като домакин на фестивала, от името на кмета  Пенчо Геров и нейните колеги, тя изрази своето възхищение от дарбата на толкова много хора, съхраняващи българския фолклор. Концертната програма започнаха хоровете в Чавдар и Пирдоп, с художествен ръководител Кузман Кузманов. След тях се представи Детска фолклорна група „Славейче”, с ръководител Цветанка Георгиева. Те изпълниха песента „Хубава си, моя горо” на поета – революционер от град Копривщица Любен Каравелов, превърнала се в химн на фестивала, каза водещата на празника Надежда Терзиева.

Пред чавдарската публика и гости от целия район, участие в програмата на „Да запеем заедно песните на Средногорието“ взеха женската певческа група към читалище „Отец” в село Смолско, самодейците от град Пирдоп, хоровите състави на селата Ведраре, Живково, Радуил, Буново, Алино, Горна Малина, Мрамор, Косача, Орешец, Трудовец, както и от градовете Съединение, София, Ботевград, Етрополе, Перник.

Най-многобройни участници на фестивала бяха възпитаниците на фолклористката Цветина Грамова, представени от инструменталната и вокална групи „Средногорци”, Група за народни танци, Тъпанджийският оркестър и група Астроида” към читалището в Пирдоп.

Специалните гости на тазгодишния фестивал бяха банатските българи от Детска вокална група „Хорчето” и Ансамбъл „Фалмис”, които изпълниха български народни песни и танци от своя роден край. Сред участващите имаше и множество индивидуални изпълнители от цяла България, сред които Цветанка и Николина Георгиеви от град Златица, които се представиха с автентични песни от Средногорието, от селата Чавдар и Петрич.

Домакините от читалище „Надежда” участваха на фестивала с малките самодейци от детската певческа група „Славейче” и детската дудучарска група „Лукан Савов”, с художествен ръководител Цветанка Георгиева. След тях се изявиха членовете на детския танцов състав „Средногорско веселие”, с хореограф Мая Булванска, и дамите от Женския народен хор „Китка”, с художествен ръководител маестро Кузман Кузманов.

През годините фолклорният фестивал „Да запеем заедно песните на Средногорието” от регионален се превърна и в международен. От Община Чавдар и организаторите на гостуващите читалища и индивидуални участници бяха връчени плакети. След официалната част пред естрадата се извиха български народни хора, на които наловиха фолклористи от различни райони на страната.

ФУТБОЛЕН КЛУБ „ОРЛИН“  Новият шампион на Лига „Средногорие“
Prev Post ФУТБОЛЕН КЛУБ „ОРЛИН“ Новият шампион на Лига „Средногорие“
ПЛАНИНАРИ ОТ ЗЛАТИЦА  Минаха по стъпките на войводата Георги Бенковски
Next Post ПЛАНИНАРИ ОТ ЗЛАТИЦА Минаха по стъпките на войводата Георги Бенковски
Related Posts

Leave a Comment: