В ОБЩИНА ЧАВДАР На тържествена сесия удостоиха Еленка Герова с почетно звание

  • 0
  • 106 преглеждания

На 8 ноември в църквата „Св.  Архангел Михаил” в село Чавдар се проведе извънредно тържествено заседание на Общински съвет – Чавдар. На заседанието присъстваха Григор Даулов – директор на Дирекция „Териториално устройство и развитие” при община Чавдар и временно изпълняващ длъжността „Кмет“ на община Чавдар, Маня Иванова – секретар на общината, Валентина Маргитова – главен специалист. „Устройство на територията и общинска собственост”, служители от общинска администрация, свещеноиконом отец Хаджи Недко Бръмбаров, Еленка Стаменова Герова, членове на Църковното настоятелсто и граждани.

Заседанието на Общинския съвет протече при дневен ред от една точка - връчване на званието „Почетен гражданин на община Чавдар” на Еленка Стаменова Герова за дългогодишен принос и действия от изключителна значимост за развитието в областта на църковното дело и духовното развитие в общината. Сесията беше открита от председателя на ОбС Александра Мутафчийска, която съобщи повода за свикването на извънредното заседание.

Елена Герова е родена е на 02.09.1927 г. в с. Чавдар в бедното и скромно семейство на Стамен и Тодора Узунови. Още от дете се е научила на труд и честност от примера на родителите си, двамата братя и сестра си. Учила е до осми клас и поради липса на средства, е приключила своето образование. Тя и до днес разказва за този период в живота си с просълзени очи - толкова силно е било желанието й да се образова. Трудовият й стаж е преминал в ТКЗС и в шивашкия цех. Целият живот на Елена Герова е преминал в с. Чавдар, като през по-голямата част от него е активен общественик. Тя е дългогодишен църковен настоятел. Нейна е заслугата за честване на тържества и празници, активно участва и при извършване на литургиите в църквата. Елена Герова е инициатор и заедно с Рада Рашева събират даренията от жителите на селото за възстановяване на параклиса „Св. Георги”

В продължение на дестилетия всяка неделя тя от ранни зори е в църквата, за да бъде отворена и всеки жител или гост на селото да има възможност да влезе в храма. Отделя огромна част от своето лично време и се грижи за двора и сградата на църквата, които поддържа отлично състояние. Затова милее за тези святи места и дава всичко по силите си, за да се запазят.

Всичко, което прави Елена Герова, е равностойно на героизъм и подвиг, предвид преклонната й възраст, каза Александра Мутафчийска.

Ръководството на общината и обществеността са изключително признателни и благодарни на Елена Герова за направеното от нея за родното село, затова тя заслужава званието „Почетен гражданин на Община Чавдар”.

Почетният знак и парична награда от 500 лв. бяха присъдени на Елена Герова с Решение № 294 от Протокол № 26 на Общинския съвет.

С благодарност към четвъртата носителка на почетния знак на Община Чавдар се обърна и Григор Даулов, който изрази всеобщата признателност към нея за всеотдайността и приноса й за църквата, които тя показва в своята работа и дело. „Със своето поведение и действия, тя е пример за всички нас и това е от изключителна значимост за развитието в областта на църковното дело и духовното развитие в община Чавдар” – заяви г-н Даулов.

Особено приятно за всички беше, че на празника на църквата „Св. Архангел Михаил” бе обявено удостояването на Еленка Герова със най-престнижното отличие „Почетен гражданин на община Чавдар”.

Развълнувана и със сълзи на очи г-жа Герова благодари на Общинския съвет и на Общинската администрация за проявеното към нея внимание и признание.

Възстановиха надписа на паметника на командния пункт на генерал Брок
Prev Post Възстановиха надписа на паметника на командния пункт на генерал Брок
РАЙНА КАБЛЕШКОВА ОТ КОПРИВЩИЦА  Получи почетно звание в Пловдив
Next Post РАЙНА КАБЛЕШКОВА ОТ КОПРИВЩИЦА Получи почетно звание в Пловдив
Related Posts

Leave a Comment: