В ОБЩИНА ЧАВДАР Осми Ден на плодородието

  • 0
  • 106 преглеждания

Хората, уважили осмия празник на плодородието в Община Чавдар, бяха възхитени от прекрасните минути, в които имаха възможността да се насладят на резултатите от своя целогодишен усилен труд. Той се състоя на 8 септември – Малка Богородица, на площад „Васил Левски” в селото. Инициативата за провеждането му е на общинската администрация и настоятелството на читалище „Надежда”, с подкрепата на рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч”.

Приятното слънчево време спомогна за приповдигнатото настроение и много емоции на присъстващите на Деня на плодородието. Официалната част откри водещата Мария Цачева, която разказа за символиката на празника и за присъствието на хляба в нашето ежедневие като краен продукт на труда на стопаните. Подчертано бе, че единствени от целия район на Средногорието чавдарчани нямат пустеещи земи, и се отнасят с уважение и почит към земята, която е хранила и продължава да храни човечеството. Приветствие към присъстващите отправи и кметът Пенчо Геров.

На специална маса бяха изложени множеството гозби, които бяха приготвили сръчните ръце на жените от селото – баници, тиквеници, щрудели, кексове, сладкиши, тикви с мед и орехи, тутманици, лозови и зелеви сърмички, пълнени чушки, картофени кюфтета, красиво декорирани купи с плодове и зеленчуци, запечен фасул с ориз, питки и погачи, качамак, мед, печени ябълки, орехи, лешници... В направата на вкусотиите се включиха  колективите на Община Чавдар, общинския съвет, самодейците от читалището, учениците и учителите в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” и Детска градина „Щастливо детство”, членовете на Пенсионерски клуб „Златна есен”, Домашен социален патронаж, много жители на селото.

В големия чавдарски тиган на бавен огън къкреше родопската пилешка кавърма, чийто майстор беше Минко Гинчев, подпомаган от неговите приятели Димитър Мишев и Иван Сеизов. За нейното приготвяне бяха употребени 40 кг. пилешко месо, 15 кг. печени чушки, 8 литра олио, множество буркани с кисели краставички и сладка царевица, както и ароматни подправки. Вкусното ястие беше дар от общинското ръководство за жителите и гостите на селото по повод празника на плодородието.

Очаровани от изложените красоти, чавдарчани се възхищаваха на дарбата на българката да свещенодейства в своята кухня. Затова край представените кулинарни шедьоври беше най-многолюдно и всеки се стремеше да опита колкото може повече от апетитните ястия.

Похапналите от тях изразяваха задоволството си, че всяко едно е било от вкусно по-вкусно.

В Деня на плодородието в с. Чавдар  имаше демонстрация на производство на шарена сол, домашен хляб, мекици, мътеница и сокове. Със свой щанд се представи и екипът на пекарна „Прованс”, а чавдарчанката Стоянка Касабова предлагаше вкусен шипков мармалад. Цонка Иванова беше изложила продукти от козе мляко, които самата тя произвежда вкъщи. На празника домакини и гости се наловиха и на българските народни хора под звуците на хубава музика.

КОПРИВЩИЦА  Събра елита в класическата борба в страната при кадетите
Prev Post КОПРИВЩИЦА Събра елита в класическата борба в страната при кадетите
ЗЛАТНА ЕСЕН  За хората от третата възраст
Next Post ЗЛАТНА ЕСЕН За хората от третата възраст
Related Posts

Leave a Comment: