В ОБЩИНА ЧАВДАР Работилница за великденски яйца

  • 0
  • 96 преглеждания

За пета поредна година работилница за великденски яйца „Шарен, зелен Великден” зарадва децата от община Чавдар на Велики четвъртък – 28 април. От 18.00 часа на площад „Васил Левски” всяко дете имаше възможността да се включи в демонстрациите на техники за изработка на писани яйца.

За момичетата и момчетата, които посетиха работилницата за великденски яйца, имаше и подготвена образователна част, която беше открита от Мария Комитова от общинската администрация. Подробности за обичая и неговата символика в православния календар, децата научиха от дългогодишната самодейка Дечка Бончева, която, облечена в народна носия, пренесе присъстващите назад във времето, когато нашите баби и техните внуци са очаквали с нетърпение Христовото Възкресение.

Както повелява обредът преди Великден, първото боядисано яйце беше пуснато в червената боя от бабата - самодейка, която направи кръстен знак на челцата на децата, а след това то беше предадено за съхранение в общината до следващия празник през 2017 година. Така повелява традицията, разказа Дечка Бончева.

Третата работилница за боядисването на великденски яйца „Шарен, зелен Великден”, беше организирана съвместно от ръководствата на общинската администрация – Чавдар и читалище „Надежда.

 

Prev Post ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ В ПИРДОП Определиха на закрито заседание носителите на награди в общината
КОМПЛЕКС „20-АПРИЛ“ – КОПРИВЩИЦА  Обновен отвори врати седмица преди празника на града
Next Post КОМПЛЕКС „20-АПРИЛ“ – КОПРИВЩИЦА Обновен отвори врати седмица преди празника на града
Related Posts

Leave a Comment: