В ОБЩИНА ЧАВДАР Светлозар Желев от „Библиотеката” по БНТ говори за книгите пред чавдарчани

  • 0
  • 155 преглеждания

На 8 май във Фолклорен център „Чавдар” гостува писателят Светлозар Желев. Пред публиката гостът беше приветстван от Григор Даулов от Общинската администрация. Писателят се представи пред чавдарчани в „Месец на книгата в Община Чавдар”.

Г-н Даулов представи госта, а в продължение на повече от деветдесет минути Светлозар Желев говори за съвременната българската литература, за книгоиздаването в България, за най-интересните книги на книжния пазар, за писателите и жанровете, за четенето и популяризирането му сред подрастващото население.

Той не пропусна да спомене и лошите моменти в развитието на българската литература, за вечният въпрос „Ще изяде ли мишката книжката”, като заяви, че няма значение под каква форма човек чете. Все пак вече живеем в нови времена, когато авторите представят своето творчество и под формата на електронни книги. Но отбеляза, че все още читателите обичат да усетят миризмата на книгата, да прелистят страниците й, и че четенето учи хората да общуват, да бъдат грамотни.

Представените книги, за които говори Светлозар Желев бяха подарени на библиотеката към читалище „Надежда”. Сред тях са съвременни български автори, които творят и зад пределите на България. На срещата Григор Даулов отправи благодарности към госта и му връчи плакета на инициативата „Месец на книгата в Община Чавдар”.

Светлозар Желев е водещ на рубриката „Литературен гид” в предаването „Библиотеката”, излъчвано от БНТ. Той е създател на едноименния блог в Интернет, съучредител е на Фондация „Елизабет Костова”, директор на Националния център на книгата в НДК и Литературен клуб „Перото”. Главен редактор е на първите шест броя на списание „Гранта”, България. Член е на Обществения съвет на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Един от най-уважаваните преподаватели в Софийския университет, директор на издателствата „Сиела” и „Колибри”, както и член на Управителния съвет на Фондация „Програма за достъп до информация”.

ДЕТСКА ГРАДИНА „ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ“ – ЗЛАТИЦА  Стана на тридесет години
Prev Post ДЕТСКА ГРАДИНА „ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ“ – ЗЛАТИЦА Стана на тридесет години
ОБЩИНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА БСП – ЗЛАТИЦА И ПИРДОП  Посветиха състезание по бягане за здравословния начин на живот
Next Post ОБЩИНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА БСП – ЗЛАТИЦА И ПИРДОП Посветиха състезание по бягане за здравословния начин на живот
Related Posts

Leave a Comment: