В ОБЩИНА ЧАВДАР Зарязаха лозите по стар народен обичай

  • 0
  • 101 преглеждания

На 1 февруари самодейци към читалище „Надежда” в село Чавдар и служителите от ОбА, жители и гости на общината, отбелязаха българския празник в чест на Свети мъченик Трифон, наречен от народа Зарезан, защото на този ден започва резитбата на лозята. Ритуалът се пресъздава в селото от 2015 година, като инициативата тогава е на местните читалищни дейци.

Както повелява традицията, стопаните, членовете на техните семейства, съседите, гостите от Общинската администрация за пета поредна година тръгнаха за лозето на любезните домакини Генка и Александър Александрови, където беше пресъздаден старият обичай на Трифон Зарезан. Дядото (Александър Александров), както си му е редът, заедно с кмета на общината Григор Даулов и неговият предшественик Пенчо Геров, ритуално зарязаха лозето. А пръчките които отрязаха, поляха с вино от бъклицата, за да бъде богата годината. Благопожелания за плодородие нарекоха бабата и дядото, както и кметът г-н Даулов.

По-възрастните отпиха от ароматното червено вино, което стопаните бяха приготвили миналата година. Отец хаджи Недко Бръмбаров благослови кмета, стопаните на лозето и всички жители на Община Чавдар, както и лозята, които тази година да дарят собствениците си с богата реколта. Секретарят на читалище „Надежда” Татяна Николова приветства присъстващите на обичая, а Мария Комитова от ОбА прочете поздрав в стихове, посветен на стопаните на лозето, подготвен от дългогодишната общественичка Петрана Гинчева. Деца от читалището почерпиха всички дъхава питка с пчелен мед. Дамите от Женски народен хор „Китка”, с художествен ръководител маестро Кузман Кузманов, изпълниха песни, посветени на виното и любовта.

След това участниците в народния ритуал и уважилите поканата на организаторите чавдарчани, поседнаха на богата трапеза, където на сладка раздумка празникът продължи на по чаша червено вино, ароматна питка с шарена сол и мед, сирене, месни домашни деликатеси, баници и други лакомства. Впечатление на всички направиха поднесената домашна сланинка, поръсена с шарена сол, домашното сирене, греяна ракия и вино.

Екипът на вестник „Регион” благодари на нашите верни приятели и читатели, домакините Генка и Александър Александрови за гостоприемното ни посрещане, за прекрасния празник и преживяното удоволствие да гостуваш на тяхното ранчо. За нас беше чест да уважим поканата на организаторите.

ОБЩИНА АНТОН  Обяви бедствено положение
Prev Post ОБЩИНА АНТОН Обяви бедствено положение
ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ   След огнения Ад в край село Антон
Next Post ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ След огнения Ад в край село Антон
Related Posts

Leave a Comment: