В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Българският дух е жив

  • 0
  • 122 преглеждания

Точно в 12 часа на 3 март жители и гости на село Челопеч се включиха в националната инициатива „Пробуждане с хоро“, подета от Сдружение „Азбукари“ и Фондация „Българи за България“.

Наши сънародници в 16 държави по света на този ден играят кръшни български хора в чест на националния празник и освобождението на народа ни от петвековното османско робство. А голямата идея на това събитие е да се покаже, че където и да се намират те, българският дух и традиции са живи.

У нас център на проявата е парк „Заимов“ в столицата, а 30 града и 60 села в България подкрепят проекта. В продължение на няколко часа се играят народни хора, а българи от всички възрасти се веселят и изразяват по този начин патриотичния си порив да се обединят за бъдещето на родината.

Под звуците на популярни мелодии челопечани се наловиха на дълго народно хоро, в което се включиха самодейци от читалище „Труд и постоянство“, работещи в общинската администрация, жители на селото.

По-рано през деня представителна група на дружеството на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Челопеч, с председател о. з. майор Филип Вътев, посети паметника в местността „Кашана“ и поднесе цветя на мемориала, намиращ се на най-високата точка на Златишкия проход. Той е изграден през 1977 г. г. в знак на почит и поклон пред руските войни, първи преминали при зимни условия през Стара планина и донесли по-късно свободата на българите от селищата от котловината.

БАБА МАРТА   На посещение в ДГ „Евлампия Векилова“ в Копривщица
Prev Post БАБА МАРТА На посещение в ДГ „Евлампия Векилова“ в Копривщица
Концерт в Мирково за 3-ти март
Next Post Концерт в Мирково за 3-ти март
Related Posts

Leave a Comment: