В СЕЛО ДУШАНЦИ Пяха и наричаха пръстени по православния календар

  • 0
  • 116 преглеждания

На 14 януари в с. Душанци групата за народен фолклор при читалище „Светлина“, с ръководител Богдан Стефанов, изпълни обичая „Пеене на пръстените“. Душанчани са единствените в района, които честват празника по каноните на Източното православие и Юлианския, а не по Григорианския календар, въведен в страната през 1916 г.

В приятното за сезона време, въпреки леко преваляващия сняг, и при нула градуса температура време, на площад „Свобода“ в селото се събраха около двайсетина души, за да отбележат каквато е традицията, народния празник. Сред уважилите ритуала бе кметът на кметството Валентин Петров, няколко деца, придружавани от близки и роднини, а най-малка от тях бе четиригодишната Саня, която винаги се включва във фолклорни прояви в родното си село.

Облечени в автентични народни носии членовете на вокалната група, под съпровода на гайдата на Богдан Стефанов, изпълниха най-напред характерната за обичая песен „Събирайте се малки, моми“, след което библиотекарят при читалището Галина Ценова която припомни за народния обичай и свързаните с него представи и вярвания на жителите на селото в миналото. Обичайно е на Васильовден да се правят предсказания за бъдещето и какъв ще е късметът на момите, каза г-жа Ценова. Хората вярвали, че всяко предсказано на този ден добро се сбъдва. Затова той зарежда хората с настроение и надежда за благоденствие и успех в живота.

Водосвет пред украсеното от самодейците с ябълки, сушени червени чушки и лук дряново дръвче отслужи архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом отец Йордан Георгиев. Той отправи пожелания за здраве и късмет, благополучие и просперитет на жителите на селото и поръси присъстващите със светена вода.

Обичаят продължи с още обредни песни, изпълнени от дамите от вокалната група и народни хора. Наричанията на пуснатите в специалния малък меден купел пръстени и нишани извърши Богдан Стефанов. А първият изваден от него бе на председателя на читалищното настоятелство Кристина Петкова на която се падна през настоящата година да посреща годежари в дома си. На малката Саня – Александра-Мария късметът отреди като порасне да стане кмет.

Традицията да се изпълнява обичая „Пеене на пръстените“ в с. Душанци на 14 януари е десетилетна, каза г-жа Петкова, затова самодейците се подготвили старателно за него и провели няколко репетиции, за да изпълнят точно и както е било в миналото обредните песни.

На участващите в честването бяха раздадени по късче от вкусна душанска питка и чубрица и греяно червено вино.

Prev Post ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ В ОБЩИНА АНТОН Утвърди размера на такса „Битови отпадъци” за 2017 година
КМЕТЪТ НА ОБЩИНА КОПРИВЩИЦА ГЕНЧО ГЕРДАНОВ: В работата ни всичко трябва да бъде прозрачно
Next Post КМЕТЪТ НА ОБЩИНА КОПРИВЩИЦА ГЕНЧО ГЕРДАНОВ: В работата ни всичко трябва да бъде прозрачно
Related Posts

Leave a Comment: