В ЗЛАТИЦА Поклонение пред паметника на героите от Отечествената война

  • 0
  • 136 преглеждания

На 9 май пред паметника на загиналите в Отечествената война от град Златица се проведе честване на 71-та годишнина от края на Втората световна война и Деня на Европа. На паметното честване присъства единственият в момента участник от града във Втората световна война , близки на бойци от Първа българска армия, общественици и граждани.

Водеща на събитието беше Златина Пижова от ОбА. Слово по повод Деня на победата поднесе кметът на общината инж. Магдалена Иванова. Инж. Иванова подчерта, че войната е страшно събитие най-вече през детските очи и припомни съдбата на Таня Савичева и други деца, недочакали Деня на Победата. Днес 9 май е и Ден на Европа, който задължава да се осигури мирен дом на нашите наследници, каза още кметът на община Златица.

Развълнуван Тодор Медаров - председател на общинската организация на Българския антифашистки съюз, припомни за историческата дата с обзор на най-важните победи и събития от времето на разрушителната и гибелна за човечеството война през 1939 - 1945 година. Той отбеляза, че 9 май е началото на края на световния конфликт, завършил с поражението и капитулацията на Япония на 2 септември 1945 г. И призова никога повече да няма война.

Въздействащите стихотворения „Войнишки сън“ и „Сине мой“ от Стамен Панчев прочетоха учениците от СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ Ина Чернева и Константин Балов. Венци и цветя пред паметника на загиналите златичани в Отечествената война и паметника на концлагериста Рад Радев, загинал на 7 април 1945 г. в Бухенвалд, бяха поднесени от община Златица, ветераните от войните, от читалище „Христо Смирненски“, Костадинка Медарова и Младен Медаров.

С едноминутно мълчание и падане на колене жителите на гр. Златица почетоха светлата памет на бойците, дали живота си за победата над хитлерофашизма.

ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ “ВЛАЙКОВИ ДНИ”   Очаквани и желани празници на талант и вдъхновение
Prev Post ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ “ВЛАЙКОВИ ДНИ” Очаквани и желани празници на талант и вдъхновение
ПРИЛОЖНО КОЛОЕЗДЕНЕ
Next Post ПРИЛОЖНО КОЛОЕЗДЕНЕ
Related Posts

Leave a Comment: