„Великденско вино“ в памет на Дякона Левски в Пирдоп

  • 0
  • 90 преглеждания

На 19 февруари в църквата “Свето Успение Богородично” в гр. Пирдоп, пред едва двадесетина зрители, актьорът Веселин Рогачев представи постановката – монолог на Константин Илиев “Великденско вино”. Спектакълът, който е част от културния календар на общината за месец февруари, бе посветен на 145-годишнината от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски и на него присъстваха кметът Ангел Геров, културни дейци, общественици и малко граждани.

Преди великолепно изпълнения монолог на актьора Веселин Рогачев Наташа Динекова от читалищната библиотека припомни за трагичното събитие, изпратило в безсмъртието Карловския дякон Васил Иванов Кунчев. Тя говори и за достойнствата на пиесата “Великденско вино”, изпълнена преди години на същото място и донесла на Веселин Рогачев първо място за актьорско майсторство на фестивал на самодейните театри.

Храмът на Пирдоп бе естественият декор, сред който премина монологът на актьора. Ловешкият свещеник поп Кръстьо Никифоров е сам на Великден в църквата “Света Богородица” в Ловеч, на която той е предстоятел, тъй като храмът не се посещава от миряни за черкуване в святия за християните ден. И менчето с комка – червено вино, което е приготвил за свето причастие, остава не раздадено, защото осветено от него, то е отрова. И в празния храм той се отдава на своите размисли, които изрича на глас, пред амвона и олтара. Той споделя душевните си мъки и обвиненията в предателство на великия син на България.

Написана по великолепен начин по действителни събития, в основата на драмата на божия служител е публичното му обругаване от съвременниците. Авторът пренася зрителите в годините непосредствено след Освобождението, когато в обществото тогава (а и до наши дни) битува обвинението, че поп Кръстьо е предателят на Левски и затова жителите на Ловеч искат той да получи заслуженото си наказание.

Монологът на свещеника е изпълнен с драматизъм и поставя много важни и неясни и до днес въпроси, свързани с последните дни на Апостола, неговите срещи с революционните дейци в града и фаталното му спиране в Къкринското ханче, където е заловен. Един от участниците в освободителното движение, другар на Левски от Българската легия в Белград и касиер на Ловешкия частен таен комитет, поп Кръстьо Никифоров пита само той ли е виновен, като противопоставя революционното насилие – убийството на орханийския дякон Паисий от Димитър Общи и обира в прохода Арабаконак, на християнския морал и ценности.

Кметът Ангел Геров поднесе благодарности на Веселин Рогачев за чудесно изпълнения монолог и подарък от общинското ръководство. Поздравления той получи и от действащия свещеник на църквата – отец хаджи Недко Бръмбаров и присъстващи на спектакъла граждани.

ГРУПАТА ЗА СТАРИ ГРАДСКИ И ШЛАГЕРНИ ПЕСНИ ОТ ЧАВДАР
Prev Post ГРУПАТА ЗА СТАРИ ГРАДСКИ И ШЛАГЕРНИ ПЕСНИ ОТ ЧАВДАР
Next Post БЛАГОДАРНОСТ
Related Posts

Leave a Comment: