Цветя за съветски летци пред Деня на Победата

  • 0
  • 111 преглеждания

На пети май, пред паметника на загиналите през месец септември 1944 г. в местността „Орман баш“ от землището на село Душанци, петима съветски летци, по повод Деня на победата – 9 май, се състоя възпоменателно честване. То бе организирано от кметство Душанци и в него взеха участие кметовете на общините Пирдоп и Антон – Ангел Геров и инж. Стоян Гарчев, пресаташето на Посолството на Руската федерация у нас Анастасия Кабанова, секретарят на община Пирдоп Николина Божкова, членове на Българския антифашистки съюз и жители на трите селища. Сред уважилите паметта на петимата бойци от Червената армия бе и 94-годишният Иван Иванов от с. Душанци – ветеран от Втората световна война.

Учителката по история в Професионалната гимназия по механоелектротехника в гр. Пирдоп Евгения Николова припомни хронологията на събитията от преди 73 години и се спря на житейския път и героизъм на съветските летци, чийто самолет Пе 2 от 861 бомбардировъчен полк на Съветската армия, базиран в гр. Бяла Слатина, поради лоши метеорологични условия, на връщане от изпълнение на бойна задача, пада в близост до село Душанци. Загиват командирът л-т Борис Плеханов, щурманът мл. лейтенант Иван Шкапин и членовете на екипажа Алексей Савелиевич, Михаил Степанов и Иван Казаков. Г-жа Николова подчерта, че няма друг народ, освен руският, който в тази най-унищожителна световна война, да е дал повече жертви.

Анастасия Кабанова, като представител на Руската федерация у нас, сподели, че хората от нейното поколение не познават ужасите на войната, но те не трябва да бъдат забравяни и паметта на загиналите трябва да бъде съхранена за поколенията, защото те без да щадят живота си, са защитили свободата и независимостта на милиони граждани на света от фашистката заплаха. Радващо е, заяви г-жа Кабанова, че навсякъде по България за тях се говори и припомня с много топлота и сърдечност и това потвърждава, че великата победа е общо достояние.

Анастасия Кабанова, кметовете Ангел Геров, Стоян Гарчев, кметът на кметство Душанци Валентин Петров и присъстващи на поклонението поднесоха цветя на мемориала.

Г-н Геров връчи поздравителен адрес от името на общинското ръководство на ветерана Иван Иванов и го зарадва със скромен подарък. На мястото на гибелта на съветските летци прозвучаха бойни маршове и популярни песни от годините на Втората световна война.

ПИРДОПСКИТЕ ОГНЕБОРЦИ
Prev Post ПИРДОПСКИТЕ ОГНЕБОРЦИ
ПАМЕЛА МАРИНОВА И СТАНИСЛАВ ШУТИЛОВ ОТ ЧЕЛОПЕЧ 2
Next Post ПАМЕЛА МАРИНОВА И СТАНИСЛАВ ШУТИЛОВ ОТ ЧЕЛОПЕЧ 2
Related Posts

Leave a Comment: