ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ - ЗА ПЪРВИ ПЪТ ДОМАКИН НА АВТОКРОС

  • 0
  • 106 преглеждания

През отминалия уикенд – 1 и 2 август в местността „Маята”, южно от село Челореч, при перфектна организация и голям интерес от страна на почитателите на автомобилния спорт от страната и района, се проведе предпоследния кръг от Националния шампионат по автомобилизъм за купа „Челопеч”.

Състезанието, чиято подготовка е стартирала преди около три месеца, е съвместна проява на общината кмета инж. Алекси Кесяков и Българската федерация по автомобилен спорт с председател Радослав Козлеков. За състезанието за Купа „Челопеч” помогнаха „Елаците-Мед”, „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, „Индустриал Комерс”, СБА, ДЗИ и др., а желанието бе да продължи и през следващата година. Специално за автопилотите и техните екипажи, както и за многото гости изпълнение на откриването имаха членовете на Детска вокална група „Средногорски звън” при община Челопеч с ръководител Невелина Сараджова. Тук бе и Мис Автомобилен спорт Марина Колева, която заедно още пет момичета от „Хюндай” помагаше на организаторите при провеждането на състезанието и награждаването.  

През първия ден бяха проверката на документацията на състезателните машини, техническият преглед на трасето, генералните тренировки и първият тур за квалификациите. През втория – 2 август, се състоя откриването, вторият и третият тур на квалификациите и финалите за трите класа автомобили.

Този спорт има над 40-годишна история у нас, разказа за в. „Регион” коментаторът на състезанието Стилиян Тенчев, който през цялото време в неделния ден коментираше изявите на автомобилните пилоти. Състезанието е първо за региона и целта на организаторите е да се наложат моторните спортове в като атрактивна и традиционна проява в Средногорието. Той подчерта, че преди години от този край са излезли едни от най-добрите състезатели – сегашният председател на БФАС – Радослав Козлеков, който е от гр. Копривщица, Рад Узунов от с. Челопеч, Илия Геров и неговият син Христо Геров, който в момента е състезател на „Хюндай Рейсинг Трофи”. Това е по-старата, но и новата генерация автомобилни състезатели, които имат своето място в историята на автомобилния спорт в България, каза той.

Автокросът край село Челопеч е важно за крайното годишно класиране на пилотите, защото остава само един кръг до края на шампионата. Трасето на специално подготвената писта е с дължина от 1100 м., перфектно подготвена от служителите на общинската администрация и организаторите на тура. Повърхността му е с мека повърхност и е много добре обработена, удобно за състезания от този род, защото щади техниката и същевременно позволява да се поддържа висока скорост.

За участие бяха се записали 19 автомобила в трите класа – шест машини в Дивизия „Бъги” – до 1600 куб. см. на двигателите, седем в Дивизия „Супер Бъги” – от 1601 до 4500 куб. см. и още шест в най-високия клас – „Туринг” (автомобили със затворено купе за рали крос и туристически).

В квалификациите състезателите трябваше да направят по 4 обиколки на трасето, а общото време от тях определяше класирането за съответния тур. Въз основа на двата най-добри резултата се подреждаха стартовите решетки за финалите. Финалните серии бяха три – по една за всяка категория автомобили, като в тях се правеха по шест обиколки.

Заедно със съпредседателите на организационния комитет Радослав Козлеков и инж. Алекси Кесяков, да наблюдават надпреварата сред гостите в официалната трибуна бяха Старши комисар Мариета Иванова – директор на ОДМВР – София, Стефан Митов – директор „Продажби” на „Индустриал Комерс” – вносителите на автомобилите „Хюндай” за България, автомобилният състезател Илия Геров и неговият син Христо Геров, общински съветници от с. Челопеч, гр. Пирдоп, представители на Българската федерация по автомобилен спорт, много почитатели на този атрактивен и адреналинен спорт.

След края на състезанието за първи път в провеждането на автокроса и излъчването на победителите – индивидуално и отборно, се проведе и състезание за присъстващите журналисти, които отразяваха надпреварата. Те показаха уменията си в управлението на машините, като ползваха тези на най-добрите български пилоти.

Сред участниците бяха седемкратният шампион на България в клас „Супер Бъги” Христо Александров, както и неговите колеги шампиони Тихомир Трънков, Георги Кърджиев, Димитър Галев, Бойко Янков, Анатолий Петков, Румен Костадинов, Петко Илиев и др. Шампионът от миналата година в големия клас Валентин Георгиев бе със своето „Бъги”, но вместо него зад волана застана Петър Галев, който води в класирането до предпоследния кръг. По думите на Стилиян Тенчев състезанието ще предизвика интерес и през следващата година ще привлече още по-голям брой автопилоти.

До 16 часа надпреварата приключи и започна награждаването на победителите. Победител в клас „Супер Бъги” е Христо Александров („Търговище ауто 2001“), с време 06:16.93 мин. и общо 31 точки в генералното класиране на шампионата. Втори с 26 т. и време 06:43.12 мин. остана Петко Илиев (АСК „Яворов Чирпан“). На трета позиция завърши Петър Галев (София) с време 06:59.12 мин. и общо 19 т. Победителят Христо Александров сяда зад волана след прекъсване повече от две години. „Трасето беше много трудно, но с добра техника успях да се справя“, заяви седемкратният шампион на България.

Първи в серия клас „Бъги” е Георги Кърджиев („Тони старт“), с време 06:41.94 мин. и общо 32 точки. След много оспорвана битка на втори завърши Димитър Калев („Тони старт“), с време 06:50.80 мин. и 22 т., следван от Тихомир Трънков („4x4 Адвенчър“), с време 06:52.75 мин. и 20 т.

В клас „Туринг” победител е Ивайло Георгиев („Булстар Рали Тийм“), със 07:36.33 мин. и 26 т., а втори остана Ивайло Цветков („Жико МС“), спрял хронометрите на 07:39.23 мин. и с 18 т. в подреждането. Трети е Методи Тодоров („Старт Н Криводол“), с 22 т. Съдийската колегия дисквалифицира Радослав Иванов („Старт Н Криводол“), който финишира първи по време и точки (07:17.57, 33 т.), но бе отстранен заради неправилно изпреварване на жълт флаг във финалната серия. Той зае последно място в класирането.

В отборното класиране на първо място застана тимът на „Тони старт“ с 25 точки, следван от „Търговище ауто 2001“ с 18 т. Трети е „Булстар Рали тийм“ с 15 т.

Състезанието бе изключително оспорвано и зрителите станаха свидетели на зрелищни изпреварвания и много адреналин. От шестимата журналисти най-добро време в една състезателна обиколка даде Ивайло Йовчев от Дарик радио с време от 2:30.05 мин., следван от Ради Ангелов от „Драйвър.бг” и Атанас Марков от „Аутопилот”. Призьорите получиха купи и традиционните бутилки шампанско. Участниците, класирани от четвърто до шесто място, между които бяха и две дами – Веселина Кирова от Спортал.бг, и Ася Георгиева от БТА, заслужиха медали. 

Към галерия.

АТЛЕТИ НА ЗЛАТИЦА
Prev Post АТЛЕТИ НА ЗЛАТИЦА
„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ”
Next Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ”
Related Posts

Leave a Comment: