„ДИВАТА СЦЕНА 2019“ – ЧЕЛОПЕЧ

  • 0
  • 107 преглеждания

Събра за трети път в парк „Корминеш“ елита на страната в народните борби

В петък и събота на миналата седмица – 26 и 27 юли, парк „Корминеш“ бе домакин за трети път на турнира по народни борби „Дивата сцена“, който се организира съвместно от Община Челопеч и Фондация „Българе“. Новото и различното от предишните му две издания бе, че изявите на борците на тепиха се заснемаха от екип на Телевизия „Българе“, а във втория ден финалните двубои се предаваха и директно в ефир.

Спортната проява, привлякла стотици зрители от региона и страната, известни състезатели и дейци на спорта от предишни години, бе открита от кмета на инж. Алекси Кесяков и президента на Фондация „Българе“, продуцент и художествен ръководител на ансамбъла Христо Димитров. Другото различно в третия турнир бе, обяви сам той, че вече е преминал от категория „Баш“ (тежка) в средна и в някое в следващите издания на турнира може и да се яви на тепиха.

Парк „Корминеш“ събра най-известните състезатели и  елита на народните борби в страната в трите категории – до 80 кг., до 100 кг. (под Баш) и над 100 кг. (Баш). Сред борците бяха републикански и европейски шампиони, защитавали честта на страната ни на различни международни състезания, между които и всички миналогодишни победители и техните достойни съперници, представители на области в страната, с традиции в този спорт. Във всяка от тях имаше по осем състезатели, които трябваше да доказват на тепиха своята сила, умения, право и чест да бъдат шампиони на „Дивата сцена“.

Главен рефер на турнира бе Петър Дойнов – съдия Втора международна категория и главен треньор на националните отбори по неолимпийските стилове борба. На тепиха негови помощници бяха съдия Никола Николов – главен асистент в НСА и треньор на отбора на спортната академия и Георги Средков – съдия републиканска категория, отборен шампион по борба на Първа Бундеслига – Германия.

Началото на надпреварата поставиха танцьорите от Ансамбъл „Българе“, а първи пред публиката се изявиха състезателите в категория до 80 кг. миналогодишният победител Станко Инджов“ от Родопска област и Найден Иванов от Добруджанска. Според регламента двамата трябваше да се борят 15 минути или до туш, а ако не успеят да се победят в рамките на контролното време – до първа точка след изтичането му. В двубоя надделя Инджов, който спечели с туш.

В следващите срещи един срещу друг застанаха Иван Деливерски – Тракийска област и Благовест Трепчев – Шопска, Мирослав Христов – Странджанска и Стилян Найденов – Северняшка, и Красимир Дормушев – Балканджийска срещу Милан Благоев – Пиринска. До финалите в тази категория, които се проведоха в събота, достигнаха Станко Инджов, Милан Благоев, Иван Деливерски и Мирослав Христов.

Категория средна – Под Баш (до 100 кг.) предложи на зрителите двубои между Мирослав Гешев – Тракийска област и Безчет Хамид – Странджанска, Стефан Георгиев – Пиринска срещу Мехмед Гази – Родопска, Георги Димитров – Шопска и Светослав Люцканов – Добруджа, както и Стилян Иванов – Странджа, срещу Иван Благоев – Балкана. В тази категория до финалните преборвания достигнаха Мехмед Гази и Светослав Люцканов в спора за трето и четвърто място и Мирослав Гешев и Иван Благоев – за първо и второ.

В най-атрактивната категория – Баш (над 100 кг.) понякога на тепиха се изявяваха общо близо 300 кг. на двамата състезатели, обявяваше водещият на турнира Стоян Петков. А срещите в първия ден бяха за излъчване на финалистите, до което достигнаха Хюсеин Хюсеин – Тракийска област, Венцислав Кацаров, Димитър Кумчев – Родопска и Драгомир Стойчев – Добруджанска област.

Първият ден завърши с впечатляващия спектакъл на Ансамбъл „Българе“ – „Как ще НИ стигнат американците“, който бе и бенефис на хореографа и продуцент на състава Христо Димитров. Той участва в продукцията като изпълнител, но обяви, че това е последното негово явяване на сцена, тъй като скоро навършва половин век и му предстои заслужена почивка от изявите на концерти.

Изключително атрактивни, оспорвани и равностойни бяха двубоите за трето и четвърто и за определяне на победителя в трите категории, които се проведоха на 27 юли – събота. Състезателите бяха извеждани на тепиха от танцьорите от Ансамбъл „Българе“, които представяха с облеклото и танците си всяка от областите, чийто представители бяха състезателите. Така зрителите имаха възможност да видят тракийски царе и нимфи, прабългарски богатири и да се насладят на богатството на фолклора на Родопите. Наградите също си заслужаваха старанието и желанието на борците на третата „Дива сцена“ – освен златния пояс, в категория до 80 кг. първенецът получаваше овца, до 100 кг. – коч, а над 100 кг. – малко теленце.

В първия двубой непобедимият досега Станко Инджов трябваше да се задоволи с… четвъртото място, отстъпил на спечелилия бронзов медал Милан Благоев от Пиринска област. Първото място в тази група заслужи Иван Деливерски, надвил студента – юрист Мирослав Христов от Странджа. В категория Под баш за трето и четвърто място се бориха Хюсеин Хюсеин и Венцислав Кацаров, като Делиорманският звяр отстъпи на по-младия си съперник и по-лек в категорията Кацаров, след равностойна битка и борба до точка.

След двата двубой атракция за публиката бе състезанието по Масрестлинг – изтегляне на пръчка или на противника. В уникалната демонстрация се включиха финалистът от категория над 100 кг. Димитър Кумчев, Хюсеин Хюсеин и местният представител Иван Раков.

Финалните срещи до 100-килограмовите борци донесоха златния медал на Мирослав Гешев, надделял след тежка и оспорвана битка над Иван Благоев от Челопеч с туш след повече от 18 минути двубой. Изключително равностойна и оспорвана бе срещата и за определяне на абсолютния шампион на турнира „Дивата сцена 2019“ – Челопеч в категория Баш. Един срещу друг на тепиха застанаха двукратният победител Димитър Кумчев и също двукратният негов опонент Драгомир Стойчев. Представителят на Добруджа Стойчев, носител и на наградата на публиката от миналата година, бе по-активният и напорист състезател, докато неговият опонент бе търпелив и изчакваше своя момент. И това се случи – Кумчев успя да надхитри своя противник и да го тушира, завоювайки за трети път престижната награда.

На финала бе обявен и носителят на наградата на публиката, за което спориха всички участници във финалните двубои. При първото гласуване с аплодисменти фаворити за приза бяха Иван Благоев, Драгомир Стойчев и Димитър Кумчев, а при повторното – кметът инж. Алекси Кесяков обяви и победителя – Стойчев, на когото връчи и премията. Кметът на Община Челопеч закри турнира „Дивата сцена“, като гарантира, че следващият през 2020 г. ще бъде още по-атрактивен, силен и завладяващ. А народното хоро, което захванаха танцьорите от Ансамбъл „Българе“ и публиката, бе достоен завършек на двудневната надпревара в парк „Корминеш“.

Мълния порази за трети път дърво в Пирдоп
Prev Post Мълния порази за трети път дърво в Пирдоп
„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“   Закри втория модул на Лятната компютърна академия
Next Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Закри втория модул на Лятната компютърна академия
Related Posts

Leave a Comment: