ГЕОЛОГ ОТ ЧЕЛОПЕЧ Сред участниците в юбилейната българска експедиция на Антарктида

  • 0
  • 125 преглеждания

„Да си в Антарктида е странно“ – е казал на колегите си д-р Стефан Методиев, главен геолог в отдел „Проучване“ на „Дънди Прешъс Металс“, малко след като е акостирал на брега на остров Ливингстън, където е българската база.

Стефан е част от втората група полярни учени, които участват в тридесетата юбилейна експедиция до Антарктида. Той ще работи по проект, спечелен и финансиран от Български фонд за научни изследвания към МОН, заедно с геолози и преподаватели в Геолого-географския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Целта на научната експедиция е провеждането на геоложки проучвания в неизследван досега район на острова. Първите етапи от проучването включват обход на терена, картографиране и вземане на проби за анализ. В полза на научните изследвания „Дънди Прешъс Металс“ осигури ползването на свое специализирано оборудване – наземен, мобилен магнитометър и базова станция. С него ще бъде направен опит за оконтурване на околорудни промени под ледниците. Също ще се извърши измерване на вариациите на магнитното поле в близост до Южния магнитен полюс, т.нар. тотален интензитет на магнитно поле.

На 17 ноември 2021 г. на официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев връчи българския трибагреник на националната експедиция и сподели, че страната ни се нарежда сред полярните държави и продължава да утвърждава своето авторитетно място на световната карта на научните постижения.

Водачът на експедицията проф. Христо Пимпирев прие флага и с гордост каза, че по време на юбилейната експедиция българите ще работят по проекти в областта на геологията, биологията и медицината, сред тях – сънят на полярниците в Антарктида, влиянието на ултравиолетовите лъчи върху кожата и изследване на движението на земната кора.

Първата група полярници замина за Ледения континент на 19-ти ноември. Те положиха основите на нова българска научна база там, която ще може да се ползва съвместно с учени от целия свят. Рано сутринта на 9-ти януари 2022 г. замина втората и последна група от 11 учени и експерти, част от която е и д-р Стефан Методиев. След двудневно забавяне поради лошото време, на 24-ти януари самолетът им е излетял от Пунта Аренас в Чили към летището на остров Кинг Джордж в Антарктида. На място учените са се срещнали с първата група, която се е установила там в края на 2021 г.

С пристигането на групата в базата „Св. Климент Охридски“ е започнало изпълнението на научната програма. Проф. Христо Пимпирев съобщи, че българските полярници са изградили лифт и мини ВЕЦ на място. Монтирането на транспортен лифт на брега на остров Ливингстън, където се намира родната полярна база, помага за изграждането на новата научна лаборатория сред ледовете.

Пуснатият в експлоатация екологичен мини ВЕЦ е необходим за подаване на електроенергия на базата. Така ток има в емблематичния фургон, наречен „Куцото куче“, в българската антарктическа база. Именно той е първата българска постройка в Антарктида. Десетилетия след поставянето му на Снежния континент, микро ВЕЦ го захрани с електричество.

На 30 януари първата група участници в Националната експедиция се завърнаха в България. Те бяха посрещнати на летище София от проф. Пимпирев, който сподели, че втората група от 11 души ще се завърне у нас в средата на месец март.

УЧАСТНИЦИ ОТ „ФЕРМАТА“   В игрите Максимал Адвенчърс в Копривщица
Prev Post УЧАСТНИЦИ ОТ „ФЕРМАТА“ В игрите Максимал Адвенчърс в Копривщица
ВЕРИГАТА „НАРОДНИ АПТЕКИ“  Отвори първия в историята на Община Чавдар фармацевтичен обект
Next Post ВЕРИГАТА „НАРОДНИ АПТЕКИ“ Отвори първия в историята на Община Чавдар фармацевтичен обект
Related Posts