ЛЕКОАТЛЕТКАТА ОТ ПИРДОП ЕЛИЦА ТОДОРОВА Със злато и сребро при по-големите

  • 0
  • 118 преглеждания

Елица Тодорова със самочувствие замина за Националното първенство за девойки и юноши под 20 години, което се проведе на 16 и 17 юни в София. На пистата тя се състезава наравно с най-добрата в старшата възраст Силвия Георгиева, която е национална рекордьорка в дисциплината, както и с други атлетки, които са по-големи от нея. Треньорът Ваньо Масларски заяви, че на място преди самите стартове, ще се вземе решение в коя от двете дисциплини – 3000 м. или 1500 м. гладко бягане да участва Елица Тодорова.

Пирдопчанката стартира и на двете, като постигна изключителен за възрастта си успех при по-големите. На по-късата дистанция – 1500 м., в събота, от четиринадесет атлетки тя завърши втора, с резултат 4:41.8 мин., веднага след победителката Силвия Георгиева от клуб „Евър“ – Варна. Постижението на Елица е с 3 секунди по-добро от това, постигнато на официално състезание преди седмица.

В неделя – 17 юни, тя бяга и на 3000 м., завършвайки първа и със златен медал, с време 10:31.15 мин., от петнадесет състезателки, изпреварвайки втората Девора Аврамова от клуб „Орловец 93“ – Габрово, с почти единадесет секунди, съобщи по телефона г-н Масларски. Така само за два дни представителката на Спортен клуб „Средногорски атлет“ спечели злато и сребро в трудно единоборство с по-възрастни атлетки. В тази дисциплина извън класирането е бягала още една възпитаничка на пирдопския клуб, която сега се състезава за друг отбор – Диляна Минкина. Студентката от УНСС е стартирала в своята възрастова група и е финиширала за 9:55.82 мин.

На шампионата за младша възраст на Балканите, който се проведе на 8 и 9 юни в столицата на Република Турция – Истанбул, България бе представена от националния отбор, в който бе и лекоатлетката от Пирдоп. Състезателката на Спортен клуб “Средногорски атлет” получи право да бяга за страната ни не само като републиканска шампионка, но и след като покри задължителния норматив за участие в надпреварата, каза за в. “Регион” нейният треньор Ваньо Масларски.

В Истанбул Елица е стартирала в дисциплината 1500 м. гладко бягане, заедно с още 11 свои връстнички от почти всички балкански страни – Хърватска, Румъния, Сърбия, домакините от Турция и др. Тя е финиширала с време 4:44 мин., което й е отредило шесто място в крайното класиране. Разликата между нея и наредилите се на четвърта и пета позиция е по една секунда, обясни г-н Масларски. А първите три състезателки са от държави с много добри бегачки. Победителка е Клара Андрия от Хърватска, спряла хронометрите на 4:41.16 мин., втора представителката на домакините Айше Асер с време 4:41.98 мин., а трета – Тайшан Табит от Румъния – 4:42.14 мин.

Бягането на Елица Тодорова е било много добро, като съвсем малко не й е достигнало да се класира по-напред – “затворена” във вътрешен коридор тя не е имала възможност да направи финален спринт. Постигнатите резултати показват, че силите при девойките младша възраст на Балканите са изравнени и няма атлетка, която да доминира над останалите. “Вижда се, че няма голяма разлика между Елица и състезателките от останалите страни” – каза треньорът. Ръководителите на националния отбор и Управителният съвет на Българската федерация по лека атлетика са удовлетворени от представянето на пирдопската атлетка, която е защитила авторитета си на най-добра у нас в своята възрастова група.

Подготовката й за първенството е преминала добре и благодарение на “Аурубис България”, е избрана най-добрата организация за представянето й на шампионата. А и самата тя е заредена с оптимизъм и отправи благодарности към компанията за оказваната й подкрепа.

Пак на 9 юни състезателите на Спортен клуб “Средногорски атлет” – Пирдоп Зорница Семерджиева и Йоанна Захариева, които са от с. Челопеч, са постигнали много добри резултати на 60 м., 600 м. гладко бягане и дълъг скок, в една от трудните дисциплини във възрастовата група при момичетата – четирибой. Времето, обаче не е позволило на всички състезатели да разкрият действителните си възможности, обясни Ваньо Масларски. Още при първия старт е започнал да вали дъжд, който е продължил през целия ден. Като похвали своите възпитанички, той заяви, че за него те са герои, защото в такава сложна обстановка са се представили на високо ниво.

Зорница и Йоанна провеждат подготовката си в Спортен комплекс “Хармония” и в парк “Корминеш”, а подкрепа на участието им на състезания и при тренировките оказва кметът на общината инж. Алекси Кесяков, на когото от клуба изказват сърдечна благодарност.

На Елица Тодорова тази седмица предстои още едно международно изпитание. На 21 и 22 юни в гр. Бурса, Република Турция, ще е Балканското първенство за девойки и юноши до 20 години, в което тя ще защитава честта на България в дисциплините 1500 и 3000 м. Пожелаваме й успех!

ДЕЦА И МАЙКИ ОТ КОПРИВЩИЦА  Възстановиха потрошена детска площадка
Prev Post ДЕЦА И МАЙКИ ОТ КОПРИВЩИЦА Възстановиха потрошена детска площадка
В ЧИТАЛИЩЕ „НАПРЕДЪК“ - ПИРДОП  Годишен концерт на учениците от музикалната школа
Next Post В ЧИТАЛИЩЕ „НАПРЕДЪК“ - ПИРДОП Годишен концерт на учениците от музикалната школа
Related Posts

Leave a Comment: