МЛАДИ ПИРДОПСКИ ЛЕКОАТЛЕТИ С добри резултати в последните стартове за 2021 година

  • 0
  • 129 преглеждания

На 12 декември децата от подготвителната група на Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп участваха в лекоатлетическото състезание „Go kids“, което се проведе в зала „Асикс Арена“ в София. В последната за настоящата година надпревара на пистата, са участвали над 600 млади лекоатлети в няколко възрастови групи – родени от 2006 до 2014 година, разказа треньорът Ваньо Масларски. Организатор на „Go kids“ е Клуб по лека атлетика „Приорити Спорт“ – София, а турнирът е преминал на много високо ниво, с участието на треньорите на клубовете, които имат представители. В залата е имало над 1000 души, заедно с родителите на състезателите, и всички спазвали стриктна дисциплина и отговорност към спортната проява.

Клубът от Пирдоп е бил представен от най-младите си лекоатлети, които само от няколко месеца водят редовни тренировки. На старт в София в отделните дисциплини са участвали Андриана Андреева, Елеонора Иванова, Димана Павлова, Добринка Николова, Иван Биволаров, Александър Каменополски и Иван Георгиев, като за някои от тях това е било първо официално състезание. От по-големите лекоатлети в състезанието са се представили Аника Атанасова и Христослав Иванов. Младите пирдопски спортисти се подготвят за дисциплината многобой, защото само в нея, според възрастта си, могат да участват. Състезавали се в дисциплините 60 м. и 600 м. гладко бягане. Единствено Добринка Николова, която е най-малко от пирдопските атлети, е участвала на 60 м. гладко бягане и скок от място, заяви г-н Масларски.

Възпитаниците му се представили много добре на състезанието, изрази задоволството си той от старанието и постиженията на младите атлети. Иван Георгиев на 60 м. е единадесети в своята група – родени през 2011 г., а на 600 м. е завършил на пето място. Роденият през 2009 г. Иван Биволаров, бягал в същата възрастова група, както и Георгиев, е дванадесети на 60 м.

Димана Павлова в дисциплината 600 м. гладко бягане е тринадесета, а дистанцията от 60 м. е пробягала за време под 10 секунди, което е добро постижение за нея в момента. Елеонора Иванова е десета на 600 м., а на 60-те метра е постигнала 9.70 сек., което ѝ е отредило шестнадесето място от всички участници. Много добро е постижението на Адриана Андреева на 600 м., която е завършила шеста в своята възрастова група, на 60 м. е десета. Много добро бягане в същата дисциплина е направил Александър Каменополски, който е тринадесети.

Ваньо Масларски подчерта, че за някои от възпитаниците му постигнатите резултати показват, че тяхната подготовка трябва да се ориентира към спринтовите бягания, тъй като такива са техните заложби. Той сподели, че това е добър знак, защото в последните години в клуба не е имало състезатели в тези дисциплини.

Най-малката лекоатлетка от отбора – Добринка Николова, и в двете дисциплини, в които е участвала – 60 м. гладко бягане и скок от място, е четвърта. Като добро е постижението ѝ в скока – 190 см., където само 6 см. са я разделили от завоюване на медал. И това я е амбицирало да води още по-активна подготовка в тренировките. За най-голямата, участвала на турнира в София – Аника Атанасова, състезанието е било само контролно, за да провери моментната си подготовка, без да преследва добро класиране и постижение за време. Тя е в подготвителен период и най-доброто от нея ще се очаква в следващите стартове през новата година. Христослав Иванов се подготвя за дисциплината тласкане на гюле, но такива състезания за неговата възраст сега не се провеждат, затова е участвал в многобоя.

Младите пирдопски лекоатлети имат потенциал и на тях ще се разчита в следващите стартове, особено през лятото, каза треньорът г-н Масларски. Той изрази тревогата си, че клубът не разполага със стартови блокчета, които преди няколко месеца са откраднати от тренировъчната база на отбора в Спортен комплекс „Пирдоп“. И някои от атлетите за първи път са ползвали такива уреди на самото състезание „Go kids в „Асикс Арена“. Ако клубът има такива, постиженията на възпитаниците му на 60 м. гладко бягане със сигурност ще са по-добри, каза той. Същата съдба е сполетяла и скочището за висок скок, и преди време препятствията за дисциплината „Стипълчейз“, за което в. „Регион“ писа. А клубът няма средства да закупи стартови блокчета, цената на един брой от които е над 200 евро.

Ваньо Масларски изрази задоволството си от напредъка, който показват в тренировките и в това състезание децата от подготвителната група на Клуб „Средногорски атлет“. Доброто е, че състезанието „Go kids“ е показало на какво ниво са атлетите като цяло в страната. През отминалата 2021 година е имало малко възможности за тяхното представяне на пистата, особено за по-малките възрастови групи, сподели г-н Масларски. Треньорът отправи благодарности към своите възпитаници, които похвали за желанието да покажат своя талант и възможности. Той изрази надеждата си, че през 2022 г. ще има повече стартове за атлетите, за да могат да се изявят в пълна степен на пистата.

Признателност за подкрепата Ваньо Масларски“ изрази към компаниите „Аурубис България“ и „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, благодарение на които се провеждат тренировки на отбора на закрито в столицата. Много помагат и родителите на състезателите. За участието в турнира „Go kids“ с личните си автомобили пътували с децата родителите на Димана Павлова, на Добринка Николова, Адриана Андреева и Иван Биволаров, които били и зрители на изявите на младите пирдопски лекоатлети. Това се случва за първи път и е похвално, че семействата на спортистите са в залата и ги насърчават при участието им в стартовете, каза Ваньо Масларски. Това е огромен стимул за децата и той изрази надежда, че и в бъдеще ще може да разчита на близките им за подкрепа на младите атлети. Децата имат дарби, полагат усилия да ги развиват и това е един от начините да бъдат стимулирани.

ВЕСТНИКЪТ НА СРЕДНОГОРИЕТО – „РЕГИОН“  С приз „Златното перо“ от СБЖ
Prev Post ВЕСТНИКЪТ НА СРЕДНОГОРИЕТО – „РЕГИОН“ С приз „Златното перо“ от СБЖ
ЧРЕЗ ПОЩАТА В ПИРДОП  Седемнадесет писма до Дядо Коледа
Next Post ЧРЕЗ ПОЩАТА В ПИРДОП Седемнадесет писма до Дядо Коледа
Related Posts

Leave a Comment: