Надежда Ангелова преодоля за десет часа 100 километра

  • 0
  • 61 преглеждания

На 23 юни в 23:59 ч. беше даден стартът на едно от най-масовите и най-очаквани от атлетите спортни събития в страната - супермаратонът „Витоша 100”. Това уникално състезание се проведе за 35-ти път и както обикновено състезателите стартираха от Резиденция „Бояна”, като в надпреварата се включиха повече от 850 бегачи и скороходци. Това лято сред маратонците имаше представители на 24 държави, а чужденците бяха над 50. Общо 2668 бяха участниците в бягането и колоезденето. Сред тях бе и мирковската спортистка Надежда Ангелова.

Маршрутът на супермаратона „Витоша 100” от миналата година е удължен с 8 км., за да се доближи максимално до 100-те. По трасето бяха разположени 12 освежителни и подкрепителни пункта. Мъжете бяха 556, от които завършиха 379, а жените стартираха 175 и финишираха 92. Победител при мъжете стана Александър Спасов, с рекорд на трасето и време 8:12:06 ч., а при жените за четвърти път победа завоюва Мария Николова, която подобри собственото си време и направи рекорд за дамите – 9:37:44 ч.

Отличително за обиколката от тази година бяха неблагоприятните метеорологични условия. Въпреки че състезанието винаги се провежда през месец юни, в седмицата с най-пълна луна и най-къса нощ, често се случва в дните преди или по време на събитието, да валят проливни дъждове. Тази година не направи изключение, като дъждовете затрудниха най-много колоездачите, които стартираха в 6 часа сутринта на 23 юни. Температурата по време на състезанието за бегачите на много места падна до 2-3 градуса, а трасето беше изключително кално и трудно за преминаване.

Обиколката на Витоша е част от инициативата „София 2018 - Европейска столица на спорта” и е едно от най-важните събития в календара на общината. Проектът има за цел да популяризира активния начин на живот, добрите практики, програми и събития с акцент върху масовия спорт, спортът близо до дома и значението на физическата активност като приоритет в живота на хората от различни общности, възрасти и социални слоеве.

Преди да вземе участие в супермаратона „Витоша 100”, атлетката от село Мирково Надежда Ангелова, имаше няколко специфични тренировки, които бяха част от подготовката й за участие в надпреварата. Преди състезанието Надежда беше преминала по един или два пъти отделните части от маршрута. Освен това, тя е наблегнала предимно на планинското бягане и на специфични бегови упражнения срещу склон, които й помогнали да подобри бягането си на техничен терен, сподели атлетката. Състезанията, в които участва Надежда са предимно планински и близки по профил на трасето с този на Витоша. Тя си постави за цел да направи равномерно бягане с време около 10 часа. Имаше точен график на кой пункт за какво време трябва да стигне, а в програмата й бе заложено, че ако се чувства добре, ще ускори след 60-ти или 70-ти км.

За щастие на мирковчанката, времето беше с нея, тъй като физически тя издържа по-добре на студено, отколкото на топло. Но пък калта по трасето я затрудни повече от очакваното, каза след края на маратона Надежда Ангелова. Без да изостава от графика, единственото й притеснение се появило около 50-я км, когато усетила силна болка в левия глезен. Това се случило в участъка между пунктовете „Чуйпетлово” и „Ярлово”, между които разстоянието е около 15 - 16 км. и пътеките са осеяни с камъни, които допълнително предизвикали увеличаване на болките.

Лекоатлетката имала намерение да се откаже на „Ярлово”, защото след него предстояло най-голямото изкачване, но докато стигнала пункта, размислила. Продължила напред и с добра скорост изминава най-трудния участък от трасето – от „Ярлово” до „Брезите”. Когато стига до „Брезите” я информират, че в момента е втора от жените, а до финала й оставали само 24 км. Надежда Ангелова финиширала точно за 10:00:00 ч. По време на бягането Надежда е била в компанията на познати и приятели, което имало изключително благоприятен ефект за атлетката, заяви тя.

МЛАДИ ПРОГРАМИСТИ  Представиха проектите си на финала на компютърна академия
Prev Post МЛАДИ ПРОГРАМИСТИ Представиха проектите си на финала на компютърна академия
ЗА ШЕСТДЕСЕТ ГОДИНИ НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“   Шестдесет километра „Средногорие велотур“
Next Post ЗА ШЕСТДЕСЕТ ГОДИНИ НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Шестдесет километра „Средногорие велотур“
Related Posts

Leave a Comment: